Scenarii in perspectiva prezidentialelor

Provocarea legata de intuirea strategiilor politice in perspectiva alegerilor prezidentiale, miza deosebita a scrutinului si miscarile surprinzatoare pe esichierul politic m-au determinat sa schitez o metodologie analitica, bazata pe teoria scenariilor, care sa permita anticiparea actiunilor politice.

Nu reiau metodologia, ci doar prezint succint cateva scenarii pornind de la indicatorii cei mai relevanti:

(in)decizia lui Ponta

1. Daca din sondaje va reiesi ca are o sansa clara in turul final (peste 55%), Ponta va candida (ultimul sondaj publicat, al Agentiei de Rating Politic, il pozitioneaza la 55% versus Iohannis – 45%). Anuntul se va face cat mai spre toamna (in intervalul 1 august – 7 septembrie), dupa ce va convinge alti candidati (favorabili lui) sa candideze (sau cel putin sa-si anunte candidatura): Tariceanu, Oprescu, Diaconu si, mai putin probabil, Geoana.

PSD vrea candidat oficial, iar acesta nu poate fi decat Ponta. Problemele lui Ponta (a se vedea amenintarile cu excluderea din partid) sunt legate de succesoratul la presedintia PSD si la Guvern.

2. Daca se vor intampla incidente majore (scadere in sondaje), compromiterea imaginii (dezvaluiri precum cele din Slovacia, Polonia) sau chiar imposibilitatea legala (arestare/condamnare), atunci – si numai atunci – nu va candida.

Pentru a fi sigur ca nu apare situatia de la punctul 2., Ponta este favorabil anuntarii de candidati la prezidentiale din categoria celor cu care ar putea coabita (a reluat recent ideea presedintelui-arbitru).

Ezitarile de pana acum se datoreaza si echilibrului relativ intre stanga si dreapta si incertitudinilor privind miscarile lui Basescu.

Viitoarele mutari ale lui Basescu

Imi este neclar daca pregateste ceva, mai ales dupa scandalul Bercea, insa imi e clar ca nu va parasi Cotroceniul fara a lupta pana in ultima clipa.

Optiunile sale vor fi, in ordine, in favoarea unui candidat agreat si, mai ales in turul final, dupa logica “celui mai mic rau”.

Posibile evolutii politice

1. PSD-UNPR-PC isi va desemna candidatul oficial cel mai devreme la 1 august (se poate amana decizia, daca nu se va inscrie niciun candidat) si 6-7 septembrie (Congresul National al PSD).

2. Dreapta este in continuare faramitata, punctul central al evolutiilor fiind negocierile de fuziune PNL-PDL (dreapta „neutra”) si desemnarea unui candidat unic. De remarcat tensiunile pe marginea fuziunii si miscarea surprinzatoare a lui Antonescu, la Congres.

Dreapta pro-Basescu este inca afectata de rezultatele slabe de la europarlamentare si de scandalul Bercea-Basescu: FC/MRU pare sa aiba mai multe optiuni deschise (MRU a anuntat intrarea in campanie, dar a initiat si negocieri cu PNL), PMP este in deriva si asteapta instructiuni de la Cotroceni, iar NR, PER si PNTCD au intrat in anonimat.

Pe acest fond, e posibil ca dreapta sa aiba minim 2-3 candidati (gruparea neutra si, respectiv, cea pro-Basescu) si maxim 7-8: Iohannis sau Antonescu, Predoiu (daca negocierile de fuziune esueaza), MRU, C. Diaconescu, Neamtu, Pavelescu, Tariceanu, Melescanu.

3. Cum si UDMR, PRM si PPDD vor avea candidati, se poate afirma ca:

– PRM si PPDD isi vor anula reciproc optiunile (de aceea, PSD a vrut acord cu PPDD);

– UDMR (oficial sau nu) va da voturile candidatului dreptei din turul 2, mai ales daca acesta va fi Iohannis.

Alte scenarii posibile

1. Inca nu e exclusa aparitia unor noi candidati. Nu ma refer la cei “exotici” (ma astept sa fie, ca si la ultimele scrutinuri, macar vreo doi), ci la un candidat-surpriza care sa modifice ecuatia politica.

Maior sau Isarescu sunt cele mai vehiculate nume, insa eu cred ca ei sunt luati in calcul doar in posibila ipostaza de viitori parteneri de tandem ai lui Ponta (premier si/sau presedinte de partid).

Rus, Geoana, Constantin si Dragnea sunt alti posibili parteneri de tandem, insa au dezavantajul partajarii (cu Ponta) a aceluiasi bazin electoral. Dintre toti, doar Rus si Geoana ar putea fi prezidentiabili (candidati de rezerva).

Cred ca Ponta, daca va candida, nu-si va anunta partenerul de tandem decat intre cele doua tururi de scrutin pentru a-si largi bazinul si diversifica mesajul (si pentru a contracara anumite linii de comunicare ale dreptei).

Asa cum am decriptat strategia PSD, Tariceanu, Oprescu, Diaconu (mai putin probabil Geoana) isi vor anunta candidaturile. Oricare dintre ei e preferat de Ponta, daca va decide sa nu candideze sau daca nu va putea sa candideze.

Cred ca UDMR va fi scos de la guvernare, mai ales daca Iohannis va fi prezidentiabilul PNL-PDL.

2. Cel mai probabil scenariu pe dreapta indica inscrierea in cursa a lui Iohannis (in tandem cu Predoiu), Diaconescu si Tariceanu. Nu stiu ce va face MRU, insa cred ca va evita pozitia de outsider (ar putea candida fara sa faca vreo intelegere, urmand sa negocieze intre cele doua tururi).

Asadar, indicatorii semnificativi, cei care vor influenta decisiv evolutia competitiei electorale sunt:

– decizia lui Ponta de (nu) a candida

– influenta lui Basescu si eventuale miscari surprinzatoare

– actiunile justitiei si ale institutiilor de forta (inclusiv noi evolutii in cazul Bercea)

– fuziunea PNL-PDL si prezidentiabilul

– numarul de candidati ai dreptei

– alte aranjamente politice, inclusiv unele care pot parea acum suprinzatoare (MRU-Ponta)

– posibile regrupari in spatele marilor trusturi de presa

– relatia cu cancelariile occidentale

– evolutiile externe (UE, Ucraina/Rusia, tarile vecine)

Rezultatele sondajelor (publicate), corelate cu indicatorii de mai sus, ma duc la urmatoarele scenarii:

La ora actuala:

– probabil nu va aparea niciun candidat surpriza (oricum cu cat trece timpul cu atat scad sansele sa apara);

– probabil Ponta va candida;

– probabil PNL va fuziona cu PDL (probabil Iohannis va fi prezidentiabilul);

– probabil MRU se va alatura PNL-PDL;

– probabil PMP va ramane izolat (cu C Diaconescu candidat, eventual ranforsat spre final cu un tandem anuntat cu T Basescu).

In acest scenariu (pe care il consider cel mai probabil), asa cum scriam inca din 14 aprilie, vom avea o finala Ponta – Iohannis.

Daca Ponta nu va candida, atunci vom avea o finala Oprescu – Iohannis, daca PSD nu desemneaza alt candidat oficial (Ponta a exclus acest lucru mentionand ca doar el sau Oprescu sunt pe „lista foarte scurta”).

Desigur, daca indicatorii de mai sus se modifica, scenariile se modifica si ele.

Impactul cel mai mare este pe partea de dreapta. Spre exemplu, daca fuziunea PNL-PDL esueaza, iar FC/MRU face o alianta cu PMP si altii (PNTCD, NR), sansele lui MRU de a ajunge in turul al doilea cresc, mai ales ca Tariceanu e posibil sa ia din voturile PNL.

Pe partea de stanga variabila cea mai puternica este legata de candidatura lui Ponta. La acestea trebuie asociate si eventuale lupte/conflicte generate de succesoratul sau la Guvern (mai ales ca e posibil sa aiba nevoie de o formula de tandem cu un lider al dreptei pentru succesul in turul final) si, respectiv, la presedintia PSD.

Iar de aici incolo scenariile se complica si mai mult.

De Ionel Nitu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s