Kievul informează cu privire la o nouă mobilizare de forțe ruse la granița cu Ucraina

Andrei Parubii, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, a informat luni seara cu privire la o nouă mobilizare a Rusiei la granița cu Ucraina, unde potrivit acestuia au fost comasate noi trupe și tehnică militară, gata în orice moment să treacă la acțiune, informează agenția de presă Interfax-Ukraina și publicația Telegraf, potrivit Agerpres.

‘Numai în ultimele 24 de ore, în pofida declarațiilor președintelui Vladimir Putin cu privire la retragerea trupelor ruse de la granița noastră de est, dispunem de informații că la 15 iunie forțele armatei ruse au redislocat la granița cu Ucraina unități separate ale Diviziei nr.78 aeropurtate de asalt din Pskov , iar patru avioane-cargo Il-76 au adus în jur de 150 de militari și tehnică a Diviziei aeropurtate 76 pe aerodromul Millerovo, situat la numai 20 km de frontiera ucraineană‘, a declarat luni Parubii, într-o conferință de presă la Kiev.

Fără să precizeze sursa informațiilor sale, oficialul ucrainean a mai indicat că, la ora actuală, Rusia dispune de un efectiv de 16.000 de soldați și tehnică militară la frontiera cu Ucraina, ‘gata în orice moment să treacă la acțiuni de agresiune’.

În plus, a mai spus el, aproximativ 22.000 de militari ruși sunt dislocați în Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei, anexată în luna martie la Rusia, precum și 3.500 în Transnistria.

Expertul militar Dmitri Tîmciuk, directorul Centrului de studii politico-militare Rezistența informațională din Kiev, scrie luni, pe pagina sa de Facebook, că rușii își relochează trupele la nord de punctul de trecere Doljanski.

‘Noi nu am detectat în direcția menționată din regiunea Rostov coloane semnificative de blindate, dar am remarcat o redistribuire de trupe la nord de punctul de trecere Doljanski’, scrie acesta pe pagina sa din rețeaua de socializare menționată.

Situația la frontiera ruso-ucraineană după retragerea unei părți considerabile de trupe ruse care au fost concentrate aici în primăvară (aproximativ 40.000 de militari) rămâne la fel de tensionată, mai subliniază expertul ucrainean. ‘Mai mult, afluxul de mercenari și arme din Rusia s-a amplificat. Revine amenințarea cu o intervenție directă’, scrie el în aceeași postare, citată de publicația electronică 24UkrNews.

De pe caleaeuropeana.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s