Armata irakiană îşi “consolidează” rezistenţa în faţa ofensivei SIIL, apreciază Pentagonul

Armata irakiană, pusă în derută săptămâna trecută de către insurgenţi sunniţi în nordul ţării, este în curs de a-şi “consolida” rezistenţa şi de a se pregăti să apere Bagdadul, a afirmat Pentagonul marţi, relatează AFP.

“Avem motive să credem că forţele irakiene de securitate îşi consolidează rezistenţa şi dispozitivul de securitate. Ele se regrupează, în special la Bagdad şi în zona sa, şi se încurajează”, a declarat pentru jurnalişti contraamiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării.

Afluxul de cetăţeni voluntari pentru a lupta împotriva jihadiştilor din SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) este de asemenea un semn că trupele “au voinţa de a apăra capitala”, a mai apreciat el.

SIIL a învins, în cursul săptămânii trecute, trupele regulate la Mosul (nord) şi au preluat controlul asupra unei mari părţi din teritoriul provinciei Ninive, oraşului Tikrit şi altor districte din provinciile Salaheddine, Diyala şi Kirkouk.

De atunci, insurgenţii sunniţi avansează către sud, dar forţele irakiene dau semne că au început să îşi revină, după ce au preluat din nou controlul, în acest weekend, asupra a două oraşe situate în apropierea capitalei.

În reacţie la umilitoarea debandadă a militarilor, premierul irakian Nouri al-Maliki a concediat, marţi, mai mulţi comandanţi de rang înalt ai armatei, între care şeful Brigăzii 3 de Infanterie, care va fi adus în faţa unui tribunal militar pentru dezertare.

Acest episod a provocat numeroase nemulţumiri în Statele Unite, care au cheltuit milioane de dolari pentru formarea şi echiparea armatei irakiene, după ce au desfiinţat-o în primele săptămâni ale ocupaţiei din 2003.

De pe mediafax.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s