Consiliul Europei cere Rusiei să înceteze presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a somat Rusia să ofere, în termen de o lună, informaţii privind garantarea activităţii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, relatează IPN, în pagina electronică.

Totodată, Comitetul de Miniştri a cerut Federaţiei rusă să prezinte, pâna cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acţiuni sau un raport de conformare la sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor la educaţie în regiunea transnistreană.

De asemenea, Comitetul de Miniştri al CoE şi-a exprimat profunda îngrijorare în ceea ce priveşte recentele cazuri de intimidare şi presiune asupra şcolilor cu predare în limba română din regiune.

La 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană care studiază în şcoli cu predare în grafie latină şi a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată.

După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz. Instanţa a condamnat Federaţia rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreană, dar şi pentru că Moscova a susţinut Tiraspolul acordându-i sprijin militar, economic şi financiar.

CEDO a condamnat Federaţia rusă după opt ani de la depunerea dosarului. În 1994, autorităţile separatiste transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ din regiune să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numărul elevilor din aceste şcoli a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

De pe mediafax.ro

Comentariu Vocea Patriei :

Într-un moment în care mulţi aşa zişi ”naţionalişti” români îşi afirmă susţinerea pentru Federaţia Rusă şi, implicit, pentru politica expansionistă a acesteia, iată că aliaţii noştri nu uită de românii prigoniţi de aceeaşi Federaţie Rusă. Hotărârea cu care Uniunea Europeană şi NATO susţin venirea spre vest a teritoriilor româneşti de la est de Prut confirmă interesele geopolitice ale occidentului în regiune şi şansa pe care o avem de a recăpăta teritoriile pierdute. Confirmă de asemenea că aliatul natural al României este în occident, pe când Rusia este un inamic natural faţă de care România trebuie să păstreze o atitudine rezervată.

Interesul naţional nu are nimic de a face cu ideile religioase sau de ordin politice. Acestea sunt lucruri pur subiective de care indivizii ţin seama după propria măsură. Interesul naţional ţine de prosperitatea, unitate şi suveranitatea naţiunii, iar în momentul de faţă acest interes se regăseşte în politica occidentală, aşa cum s-a regăsit în toate marile momente ale istoriei.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s