Istericalele lui Dughin nu impresionează pe nimeni

Istericul de serviciu al Kremlinului face din nou pe Rasputinul modern. Citeam aseară pe un site de ştiri moldovenesc nişte declaraţii prin care Dughin lansează un fel de profeţii cu pretenţii de analiză ştiinţifică şi ”porunceşte” prin autoritatea sa ideologică micului ţar de la Kremlin, urlând că dacă nu acţionează dur şi violent împotriva Ucrainei îi vine sfârşitul. El ar fi un reper ideologic pentru ”naţionaliştii” rusofili din Europa, pentru fanaticii religioşi şi pentru islamişti. Modelul ideologic al haosului, al războiului şi al provocărilor cele mai abjecte. Mă bucur enorm că-n Europa, o civilizaţie clădită pe raţiune, un astfel de individ nu poate ajunge prea departe.

Dincolo de asta cred că dl. Dughin trebuie să-şi aducă aminte un fapt istoric inconstestabil şi anume : fiecare mare victorie a Rusiei împotriva occidentului a fost rezultatul unui conflict între puterile occidentale, conflict de care Rusia a profitat. În momentul de faţă lumea occidentală reprezintă o coaliţie totală, cea mai puternică din istoria ei, iar aliaţii Rusiei sunt îndepărtaţi, dezbinaţi, instabili. Dacă regimul Putin va avea un sfârşit originea acestuia nu va fi menţinerea păcii şi grija faţă de situaţia din Ucraina, ci provocarea vestului. Un vest care se rezumă la un război al minţii doar datorită faptului că nimeni nu mai doreşte o a treia mare conflagraţie mondială, o a treia baie de sânge.

Este dreptul natural şi legitim al poporul ucrainean să-şi aleagă singur viitorul. Dacă acest viitor este sau nu în concordanţă cu interesele geopolitice şi geostrategice ale Rusiei reprezintă o problemă indiferentă. Înţeleg că Rusia are nevoie de statul ei tampon pentru a se păzi de o eventuală vecinătate cu Uniunea Europeană şi NATO, dar acel stat nu mai vrea să fie poarta Rusiei ( ceea ce este un avantaj pentru România care are un nou aliat de graniţă în Europa ). Ţinând cont de această stare de fapt urletele şi istericalele unui Dughin fanatic şi îmbătrânit în rele nu au nici o valoare reală, ele reprezentând doar un cocktail ideologic de fanatisme religioase, politice şi pan-slaviste.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s