MAPN face recrutări în caz de război

Ministerul Apararii Nationale a publicat luni in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar.

Potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii. Puteti consulta certificatul medical recent aprobat de Ministerul Apararii Nationale in fisierul atasat.

Important! Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.

In plus, vechiul model al certificatului putea fi prezentat de tineri si la selectia in institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Apararii, insa in privinta noului model nu se mai precizeaza acest lucru in actul normativ recent intrat in vigoare.

De asemenea, in noul model al certificatului medical se mentioneaza ca tinerii vor trebui sa isi faca analize pentru a se verifica daca au heptatita B si C. Anterior, tinerii nu trebuiau sa efectueze astfel de analize.

Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starii de asediu, mobilizarii sau starii de razboi.

Odata cu intrarea in vigoare pe 28 aprilie 2014 a Ordinului MApN nr. M.113/2013 se abroga Ordinul MapN nr. M.47/2007.

Recentul act normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris.

Aprobarea certificatului medical pe care tinerii trebuie sa il prezinte la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi vine in contextul in care in Ucraina, unul dintre vecinii Romaniei, au loc, potrivit agentiei Mediafax, confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.

De pe avocatnet.ro

Comentariu Vocea Patriei :

Armata Română a început recrutările ca urmare a situaţiei de conflict din Ucraina. Un conflict care nu a făcut decât să se adâncească cu fiecare ocazie şi care acum prezintă un risc strategic şi pentru statele vecine, printre care se numără şi România.

Mobilizarea tinerilor vine ca o măsură normală şi preventivă pentru asigurarea apărării statului român în cazul unui conflict armat, extrem de probabil în actuala situaţie. De aceea vă rugăm pe toţi cititorii acestui blog să nu fugiţi de recrutare, ci din contră.

Războiul reprezintă un lucru trist, plin de suferinţă şi durere, dar la fel este şi distrugerea propriei ţări şi ocuparea ei de către inamic. Toţi avem datoria să ne apărăm ţara aşa cum ne-am apăra familia de absolut orice inamic, indiferent de idei politice sau religioase.

Toată lumea să meargă la recrutări şi să-şi facă datoria faţă de patrie, faţă de ţara în  care s-au născut şi au crescut, faţă de familie şi semeni. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Fuga nu va ajuta pe nimeni să scape de recrutări, ci doar să se aleagă cu o frumoasă curte marţială şi un batalion disciplinar în prima linie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s