SUA: România trebuie să reziste oligarhilor care pot obţine controlul asupra statului

Întrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea şi la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că ţările cu instituţii slabe şi fără o justiţie complet independentă sunt “vulnerabile” la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina.

Hoyt Yee, adjunctul Victoriei Nuland (nimeni alta decât cea care l-a înlocuit pe Philip Gordon, oficialul SUA după a cărui vizită Curtea Constituţională a dat verdictul final in cazul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu), a avut, marţi, o întâlnire la ambasada SUA din Bucureşti, cu lideri ai partidelor politice din România.

În cadrul unui interviu pentru MEDIAFAX, oficialul american a subliniat că este important ca “ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului”.

“Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina”, a mai spus Hoyt Yee.

Declaraţia făcută de mâna dreapta a Victoriei Nuland a venit la câteva ore după ce ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, asculta declaraţiile cu pricina ale secretarului de Stat John Kerry, oficialul roman participând la Washington la conferinţa Toward a Europe Whole and Free.

“Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”, a declarat Hoyt Yee.

Declaraţiile lui Hoyt Yee, adjunctul Victoriei Nuland sunt ultimele dintr-un şir impresionant de remarci destul de dure ale oficialilor SUA privind lupta anticorupţie din România şi Estul Europei, in general.

S-a început cu vizita din ianuarie a Victoriei Nuland la Bucureşti, atunci când a vorbit despre independenţa justiţiei şi libertatea presei din România. Se întâmpla în contextul modificărilor rapide aduse în Parlament Codului Penal şi al discuţiilor privind legea amnistiei. “Așa cum mass-media liberă e fundamentală, așa și justiția independentă e esențială pentru o democrație. E îngrijorător când sunt atacuri la independența justiției, când politicieni din orice partid decid să provoace independența justiției. E ceva ce noi urmărim în toate țările, iar cetățenii României au luptat enorm pentru o justiție independentă. Le cer tuturor politicienilor să lupte pentru a ține justiția departe de influența politică”, a declarat atunci Victoria Nuland.

A urmat apoi intervenţia secretarului de Stat Kerry, la Conferinta de Securitate de la Munchen, în februarie. Kerry arăta atunci că există o tendinţă în guvernele din Estul Europei de a “călca în picioare dorinţele” populaţiei, iar ca acest lucru se întâmplă din cauza “intereselor oligarhilor, care folosesc banii pentru a înăbuşi opoziţia politică şi nemulţumirile oamenilor, pentru a cumpăra politicieni şi presa si pentru a slăbi independenţa justiţiei şi drepturile ONG-urilor.”

A urmat apoi discursul Victoriei Nuland în faţa Congresului SUA, la inceputul acestei luni, când a precizat ca SUA se vor concentra pe lupta împotriva coruptiei în Europa Centrală şi de Est, pentru a ajuta ţările din regiune să aibă guverne curate, presă independentă şi o societate civilă puternică. Este un plan al SUA care vine odată cu suplimentarea trupelor şi a tehnicii militare americane din aceste state, la graniţa estică a NATO.

În cele din urmă, a venit vizita de pe 29 aprilie a adjunctului Victoriei Nuland şi întâlnirea sa la Ambasada SUA cu liderii partidelor politice din România.

Analiza publicata de Cotidianul.ro preluată de pe nasul.tv

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s