ROMÂNIA, STAT PIVOT AL UNIUNII EUROPENE!

România este la răscruce! După 25 de ani de la revoluție, la 10 ani de la integrarea în NATO și după 7 ani de membru al Uniunii Europene, românii nu trăiesc viața pe care o merită! În tot acest timp, nedreptatea în societate a devenit acută și românii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de clasa politică.

Mai mult de atât, apar semne de întrebare în ceea ce privește beneficiile pe care Uniunea Europeană ni le-a adus. 40% dintre români trăiesc în pragul sărăciei, aproape dublu față de media UE, iar drama cea mai mare este că 17% din copiii țării părăsesc prea devreme studiile și lista eșecului poate continua!

Și parcă nu ar fi fost de ajuns, criza de la granița noastră de Est și Nord a venit ca un șoc menit să ne trezească la realitate. Ne aflăm la hotarul dintre marile puteri – comunitatea euro-atlantică și Federația Rusă. Iar această neșansă a prezentului poate să devină o șansă istorică pentru România, cum s-a mai întâmplat în trecut.

Conștientizarea acestui destin românesc trebuie să vibreze în fiecare om politic. De aceea, cearta românilor cu românii, la București sau la Bruxelles, trebuie să înceteze! Alegerile europene sunt încă un pas important pentru reconstruirea României după epoca Băsescu aflată aproape de sfârșit, care a lăsat în urmă o țară slăbită, cu mai mulți oameni săraci, cu mai multă inegalitate și nedreptate. Este unul dintre acele momente de răscruce în care nu mai putem lăsa pe oricine să ne stabilească viitorul. Trebuie să tratăm aceste alegeri cu responsabilitate și să ne implicăm în a ne stabili singuri destinul ca nație.

O Românie puternică la granițele Uniunii Europene și ale NATO este în interesul nostru, dar și al partenerilor și aliaților noștri. Trăim vremuri excepționale, iar lucrurile nu mai funcționează ca până acum nici în administrarea treburilor țării, nici în viitorul Europei ca putere globală. Lucrurile nu mai funcționează ca până acum nici în politica economică, politica socială și de securitate, dar nici în răspunsul nostru la cea mai gravă criză din ultimele decenii. Nu mai este loc pentru cetățeni români și europeni de mai multe categorii și pentru o Europă în prea multe viteze de dezvoltare sau cercuri de influență. Nu mai este loc pentru transformarea românilor și a noilor veniți în țapul ispășitor în Europa.

România are nevoie de o Europă puternică, după cum și Europa are nevoie de o Românie puternică. Timpul nu mai are răbdare cu noi. Momentul marilor decizii este ACUM. Și începe cu alegerile de peste câteva săptămâni.

Avem nevoie de 10 priorități, ce răspund cel mai bine așteptărilor românilor de la Uniunea Europeană și pentru afirmarea noastră ca o Românie valoroasă în Europa:

1. UNIUNEA EUROPEANĂ NU ESTE ACOLO, CI AICI. NOI SUNTEM UNIUNEA EUROPEANĂ. Și oamenii politici, și europarlamentarii și cetățenii României, cu toții trebuie să ne schimbăm mentalitatea și abordarea. Noi nu suntem oaspeți în Uniunea Europeană. Nu trebuie să primim ceva de la UE. Noi suntem UE! Suntem astăzi un membru foarte important, un stat de graniță care asigură securitatea și liniștea Uniunii! Dacă România este chemată să apere granițele NATO și UE, cum e posibil să nu fie membru Schengen? Depindem unii de alții și trebuie să ne respectăm unii pe alții. Noi nu cerem și nici nu așteptăm să primim cadouri de la Uniunea Europeană. Noi nu vrem decât ceea ce ni se cuvine de pe urma statutului de membru cu drepturi egale al comunității europene.

Suntem co-autori și nu spectatori ai proiectului european, al legislației europene. Să venim cupropriile initiațive, să învățăm să facem alianțe în Europa în funcție de interesul național, inclusiv minorități de blocaj, acolo unde interesele noastre pot suferi atingere. Trebuie să trecem de la complexul provincial al elevului care scrie după dictare, la situația în care ne dictăm activ interesele în UE cu instrumente europene și cu oameni competenți, patrioți și hotărâți, care învață să lucreze împreună, în folosul României, dincolo de partide și diferențe ideologice.

Numai dacă muncim împreună, vom reuși să atragem fondurile europene de care avem nevoie pentru dezvoltare. Integrarea reală a României în UE este una economică și se va realiza atunci când vom ști să folosim cu adevărat fondurile europene destinate României. Pentru aceasta, trebuie să investim eficient în modernizarea administrației publice centrale și locale.

2. MAI PUȚINĂ SĂRĂCIE. NE VOM INTEGRA DEPLIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ATUNCI CÂND VOM ELIMINA SĂRĂCIA, INEGALITĂȚILE ȘI DISCRIMINAREA. Ne putem defini ca o țară europeană, având 10 milioane de români aflați în pragul sărăciei? De aceea, misiunea viitorilor europarlamentari, ca miză principală de dezvoltare a României, trebuie să fie reducerea sărăciei și diminuarea inegalităților sociale prin crearea cadrului legislativ european ce va sprijini accesul la servicii fundamentale de educație, sănătate și asistență socială. Știți la cât se ridică cheltuielile sociale ale României? Astăzi sunt la jumătate din media europeană. Vom fi pe deplin europeni atunci când vom învăța că solidaritatea și aplicarea modelului social european ne transformă într-o societate echilibrată, în care fiecare are șansa de a se împlini.

3. STATUL CORECT – MAI MULTĂ COMPETITIVITATE, MAI MULTĂ INTERCONECTIVITATE, MAI MULTĂ LIBERTATE DE MIȘCARE. În ciuda percepțiilor și a stereotipurilor, avem un avantaj competitiv clar: românii.  Dar sunt românii doar forță de muncă ieftină? Sunt românii doar inventivi și talentați? Exemplul cel mai bun este dat nu numai de milioanele de români care lucrează în Uniunea Europeană și care depășesc în hărnicie multe națiuni, ci și de milioanele de români inventivi și întreprinzători din țară. Dar trebuie să ne luptăm să le asigurăm condiții mai bune, în țară și în străinătate, pentru a-și crește nivelul de competitivitate prin pregătire intelectuală și de aptitudini, prin sprijinirea proiectelor europene, de infrastructură sau de cultură, care leagă și mai mult cetățenii și statele Uniunii, printr-o libertate de mișcare totală a forței de muncă și eliminarea barierelor motivate politic sau economic.

4. DEZVOLTAREA AGRICOLĂ – O NECESITATE, NU O OPȚIUNE. Mai este astăzi România grânarul Europei? România are astăzi potențialul să devină cel mai mare centru de colectare, procesare și distribuție de produse agro-alimentare pentru întreaga Europă Centrală și de Est. Am putea asigura, astfel, în integralitate, securitatea alimentară a României. Actuala guvernare a făcut pași importanți în sprijinul acestui domeniu, dar putem face mai mult. În următorii 10 ani, dezvoltarea agriculturii românești trebuie să fie o prioritate atât pentru decidenții de la București, cât și pentru cei pe care îi mandatăm să ne reprezinte la Bruxelles. Europarlamentarii au datoria să sprijine dezvoltarea agricultorilor români prin simplificarea procedurilor de acordare a finanțării europene, în special în zona de procesare și agro-industrie.

5. ROMÂNIA, STAT CHEIE PENTRU SECURITATEA ENERGETICĂ A UNIUNII EUROPENE.România se poate mândri cu cele mai variate resurse energetice din întreaga Uniune. Suntem astăzi statul European cu cel mai scăzut nivel de import de energie din UE. Cum putem fructifica acest avantaj? Trebuie să susținem o uniune energetică comună la nivel european, cu o piață unică a energiei, cu o negociere și prețuri comune la importul de energie, cu diversificarea resurselor și surselor energetice, cu competitivitate pentru economie și industrie și costuri suportabile pentru gospodării și protejarea categoriile vulnerabile. Această politică comună trebuie susținută de toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, în special în actualul context geo-strategic.

6. EURO, UN GARANT AL PROIECTULUI EUROPEAN. Nu ne mai permitem stabilirea unor termene artificiale pentru aderarea la Zona Euro. Acest proces depășește zona economică și financiară, este un proiect de țară. România are nevoie de un plan concret și agreat de toți decidenții, care să pregătească societatea pentru acest moment, din toate punctele de vedere – financiar, economic și social. Aderarea la Euro reprezintă o necesitate care ține de stabilitatea și identitatea europeană a societății noastre.

7. INTEGRITATE, ANTICORUPȚIE ȘI INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI FAȚĂ DE INFLUENȚE POLITICE. O justiție independentă și corectă înseamnă o țară în care litera legii este regula de bază, care garantează că toți suntem egali în fața justiției. Lupta împotriva corupției trebuie să devină un principiu și un angajament al fiecărui europarlamentar și al fiecărui om politic din România, un proces național auto-asumat. Trebuie să existe o Justiție independentă, NU doar pentru că ne-o cere Europa. Sănătatea morală a unei națiuni se bazează pe regulile statului de drept și ale independenței depline a justiției. Doar așa putem ieși din sărăcie, din subdezvoltare și din starea profundă de nedreptate din societatea românească.

8. O SINGURĂ UNIUNE, LA NORD ȘI SUD, LA VEST ȘI EST. Criza economică și financiară a accentuat și accelerat tendințele de fragmentare și chiar divizare din interiorul Uniunii.   După recesiunea prelungită și dificultățile politice, economice și sociale, Europa se află la răscruce. Avem nevoie de o Europă unită, integrată, puternică și solidară, continuând să investească în modelul său de economie socială de piață, în competitivitate, creare de locuri de muncă și influență externă.Trebuie să spunem foarte clar că nu ne dorim o Uniune Europeană cu două sau mai multe viteze. Indiferent de diferențele de viziune politică, la stânga sau la dreapta, de construcție interstatală sau federativă, obiectivul esențial de convergență economică și chiar socială trebuie să se mențină. Este în interesul tuturor cetățenilor europeni să construim o Uniune solidară și unită.  Orice inițiativă politică, economică sau de altă natură la nivel european trebuie să ne unească și mai mult, nu să ne îndepărteze și nici să ne dezbine.

9. O UNIUNE EXTINSĂ. Trebuie să convingem toți europenii că este în interesul lor să avanseze rapid cu extinderea spre Republica Moldova și Balcanii de Vest. Trebuie să convingem toți europenii că este nevoie de o nouă dinamică în vecinătatea Estică, așa cum s-a dovedit și cu vecinătatea sudică. Este de datoria noastră, ca frați de neam, să  desăvârșim proiectul European al Republicii Moldova. Cum este de datoria noastră să stăm aproape de românii de pretutindeni.

10. O UNIUNE PUTERNICĂ, UN MEMBRU DE PRIM RANG AL UNIUNII EUROPENE. Criza din Ucraina reprezintă un risc, dar și o oportunitate de confirmare a României drept cel mai stabil și predictibil avanpost al UE și NATO în regiune. În această calitate, barierele artificiale, precum blocarea accesului în Spațiul Schengen, care ne transformă într-un stat de rang doi în Uniune, trebuie eliminate rapid. Suntem și linie de apărare, și Punte între Est și Vest. Trebuie să fim un pod solid, cu toți pilonii, un membru plin al Uniunii Europene din toate punctele de vedere. În egală măsură, trebuie să susținem întărirea relației transatlantice, din punct de vedere politico-militar și economic. Vrem o Europă puternică economic, dar și militar, o Europă care vorbește pe o singură voce în politica externă și de securitate. Este garanția continuității unei societăți libere, democratice și prospere.

De Mircea Geoană

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s