„E timpul ca Occidentul să meargă mai departe fără Rusia”

Senatorii americani care au vizitat recent Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania şi Republica Moldova, cheamă SUA, UE şi NATO la un răspuns strategic faţă de actele de agresiune comise de Vladimir Putin în Ucraina, într-un articol publicat de Washington Post.

Senatorii John McCain, John Barrasso, John Hoeven şi Ron Johnson îndeamnă Occidentul să ofere susţinere diplomatică, economică şi militară Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi celorlalte state europene care aspiră să facă parte din comunitatea transatlantică şi să arate că uşile NATO şi Uniunii Europene rămân deschise pentru cei care respectă standardele acestor organizaţii.

„E timpul ca Occidentul să meargă mai departe fără Rusia. Rusia lui Putin se îndreaptă într-o direcţie întunecată. Nu există o resetare a acestei relaţii. Nu ne putem întoarce la relaţii obişnuite. Statele occidentale au avut speranţe mari cât priveşte relaţiile noastre cu Rusia, iar după Războiul Rece au acţionat în acest spirit. Am furnizat ajutoare în valoare de miliarde de dolari Rusiei, în tranziţia de la comunism. Am creat noi mecanisme de consultare. Am extins legăturile comerciale”, se arată în articol.

„Pe scurt, Occidentul a încercat să includă Rusia în promisiunea unei Europe întregi, libere şi paşnice – o viziune despre care credem în continuare că va fi benefică tuturor participanţilor. Din nefericire, speranţa construirii unei relaţii cu Rusia s-a evaporat în timpul (n.r. preşedinţiei) lui Putin. Un rival prietenos s-a transformat, în cel mai bun caz, într-un adversar neprietenos”, se arată în articol.

„Putin nu-şi va compromite încercarea de a cuceri şi domina vecinii suverani ai Rusiei, cel puţin nu ca un mijloc cinic de a-şi construi acasă susţinerea unui regim corupt şi autocratic. Șeful statului rus va continua să se joace cu diplomaţi occidentali nerăbdători să evite conflictul, dar numai cu scopul de a-şi consolida câştigul, de a diviza Statele Unite şi Europa şi de a câştiga timp pentru a avansa”, continuă senatorii.

Membrii delegaţiei îndeamnă Statele Unite să extindă sancţiunile asupra unor importante bănci ruse, firme din domeniul energetic şi alte sectoare – ca cel al industriei armamentului, care servesc ca instrumente în politica externă a lui Putin.

Oficialii americani consideră că este necesară ruperea legăturilor dintre demnitarii ruși, asociaţi în afaceri şi rudele lor de economiile occidentale şi impunerea în adresa lor a unor interdicţii de călătorie. Totodată, ei avertizează țările care vor să evite sancțiunile mai dure, că măsuri slabe nu-l vor opri pe Putin.

Senatorii insistă, în finalul articolului, asupra necesității unei strategii energetice transatlantice, dar și asupra învingerii războiului de idei din rândul populaţiilor vorbitoare de rusă din fosta Uniune Sovietică, denunţând faptul că această propagandă a lui Putin se bazează pe minciună.

De pe jurnal.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s