Patriotismul ca drept natural

Patriotismul este o tema larg dezbatuta din foarte multe perspective de studiu. Nu se stie nici astazi care cercetatori au definit cel mai bine aceasta idee, o idee care a atras deopotriva istorici, sociologi, filosofi, oameni din domeniul juridic.

Putem spune insa ca acest sentiment este unul natural, un drept, dar in acelasi timp si o obligatie. Acest concept foarte complex este intr-o anumita proportie legat si de un principiu dominant al relatiilor inter-umane, cel al autoconservarii.

Oamenii au fost si vor fi  intotdeauna indreptatiti sa lupte pentru cei al lor, chiar daca astazi patriotismul incepe sa fie privit cu dispret de noua elita politica europeana. Dar totusi acesta nu ar trebui omis de catre noii ideologi, deoarece pe langa partea emotionala patriotismul mai defineste si o atitudine civica.

Din aceasta perspectiva patriotismul este o manifestare legala a civismului, de aceea fiecare cetatean dintr-un stat modern are drepturi si indatoriri constitutionale.

Ca finalitate patriotismul are cateva componente destul de generale: suveranitatea (in toate formele ei), cetatenii si identitatea nationala.

De Ciprian Dumitriu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s