Sfântul Gheorghe, protectorul Forțelor Terestre Române

 Sfântul Gheorghe este și ocrotitorul Forțelor Terestre Române, un sfânt atât de prezent în ideologia militară a românilor de-a lungul secolelor. El a fost mereu strâns legat de tradiția românească, lucru explicabil prin natura statelor medievale românești, care pot fi definite în secolele XIV-XVI ca entități militare. Astfel, un simbol deosebit de important în viața socială și politică medievală îl aveau sfinții militari (Sfinții Gheorghe, Dumitru, Corneliu Sutașul, Sfinții Arhangheli). Așa se poate explica popularitatea permanentă a  acestora prin hramuri de orașe și lăcașe de cult sau prin onomastica persoanelor. Și deși risc să deranjez mulți pacifiști care privesc cu ură orice înseamnă armată, pot afirma că latura militară este una caracteristică poporului român, lucru ce nu trebuie confundat cu militarismul și imperialismul.450px-1_2_SMFT_steag

 Mulți vor spune că este o dovadă de ipocrizie a forțelor armate să promoveze elemente religioase, o opinie categorică a criticilor care nu poate fi susținută. Militarii sunt oameni care-și pun mereu viața în pericol, iar trăirea creștină-i ajută să depășească momente foarte grele pe care mulți dintre noi nu le putem înțelege. Cu ocazia întoarcerii unui batalion din misiune (6 martie 2014)  Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan spunea că Dumnezeu i-a ajutat  pe soldați să fie responsabili, fără frică de moarte, reprezentanți ai păcii în niște locuri măcinate de atacuri și nedreptăți, în același timp să-și păstreze speranța că se vor întoarce cu bine acasă. Elementele creștine conferă o identitate adevărată Forțelor Terestre. Privind în istorie se poate spune că nimeni și nimic n-a reușit să-i înghenuncheze vreodată pe  români în luptă, nici când armata a fost desființată practic de comuniști, iar Dumnezeu alungat din unitățile militare.  În acel moment mulți ofițeri au continuat lupta prin toate modurile posibile: rezistența din munți, colaborarea din exil cu puterile occidentale, iar în ultima formă, suferința din închisoare, urmând modelul marelui mucenic protector care veghează din ceruri.

 Cu această ocazie trebuie să mulțumim soldaților români pentru faptul că asigură independența noastra statală și pentru reprezentarea unei instituții istorice clădită prin fapte eroice. Până la urmă, alături de Biserică Armata Română este instituția cu cea mai mare cotă de încredere, lucru ce ar trebui să rămână neschimbat, ținând cont de jertfa de sânge a soldaților și de prestigiul câștigat demn pe câmpul de luptă. Cuvintele lui Ștefan cel Mare și Sfânt de după bătălia de la Vaslui sugerează cel mai bine legătura eternă dintre cele două planuri (militar și religios); acesta ar fi spus: „Nu eu am câștigat lupta, ci Sfântul Gheorghe, purtătorul de Biruință!”

De Ciprian Dumitriu

stefan_cel_mare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s