BĂSESCU, reacţie la AVERTISMENTUL LUI PUTIN: Punerea în discuţie a frontierelor, INADMISIBILĂ!

Preşedintele României îi răspunde liderului de la Kremlin, în criza din Transnistria. Şeful statului susţine, printr-o declaraţie de presă, că “punerea în discuţie a frontierelor recunoscute internaţional este inadmisibilă şi afectează direct pacea şi stabilitatea la nivel regional.” Şeful statului face referire, astfel, la declaraţiile recente ale omologului rus, Vladimir Putin, căruia îi cere să revină la angajamentele asumate.

“Președintele României, domnul Traian Băsescu, constată că în ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziție care încalcă principiile dreptului internațional și fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Totodată, şeful statului îşi exprimă disponibilitatea ca România să sprijine “găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană”.

 

“România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune”, spune Băsescu.

 

“Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune”, se mai arată în comunicat.

 

Reamintim că Vladimir Putin a cerut Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei. Preşedintele rus consideră că locuitorii din Transnistria trebuie să îşi decidă singuri viitorul. Liderul de la Kremlin a mai spus că “speră” să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina.

De pe realitatea.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s