Libertatea ca valoare fundamentală

Umanitatea pe tot parcursul ei evolutiv şi-a clădit un sistem de valori bine consolidat. Un sistem în care binele şi răul depind adesea de diferite interpretări culturale, dar uneori sunt bine definite în orice societate. În cadrul acestui sistem conceptul de libertate a ocupat mereu un loc de cinste, libertatea fiind una din valorile fundamentale pentru orice societate, fie în mod real, fie doar ca element de propagandă.

Noi, cei din societatea occidentală, trăim într-o lume liberă şi ne mândrim cu acest lucru. Dar foarte des uităm de luptele prin care această libertate s-a consolidat, uităm că încă mai există locuri în lume unde libertatea rămâne o simplă frază de propagandă pentru guvernul atotputernic. Implicit uităm să preţuim libertatea pe care o avem şi căutăm ideologii de care alţi oameni nu ştiu cum să scape, considerând libertatea ca pe un bun dat, permanent şi lipsit de importanţă.

Lucrurile nu stau chiar aşa. Libertatea pe care noi o avem a fost câştigată în decursul unei întregi evoluţii. Revoluţii, războaie, conflicte de tot felul, prin toate acestea s-a câştigat libertatea pe care o deţinem astăzi şi tot prin astfel de lucruri ea este întreţinută în spaţiul european. O singură mişcare greşită la alegeri, în conflicte militare sau economice şi libertatea este ameninţată, iar abia atunci vom conştientiza cu adevărat cât de important este acest ideal.

Un ideal pentru care oamenii s-au jertfit de secole. Un ideal care a animat şi animă suflete. Dar mai presus de toate un ideal care a permis avântul umanităţii spre viitor. Să nu uităm că libertatea adevărată şi trăită a permis înflorirea artei, a ştiinţei, a culturii din toate punctele de vedere. Prin libera exprimare a gândurilor şi a trăirilor omul a reuşit să producă lucruri noi ce nu s-ar fi produs niciodată într-o societate îngrădită în care umanitatea ar fi închisă, o societate în care toţi am fi obligaţi să fim la fel, deşi prin natură suntem diferiţi.

În acest sens libertatea este una din valorile fundamentale ale umanităţii. O valoare faţă de care nu trebuie să fim nepăsători şi din care nu trebuie să sacrificăm niciodată suficient încât să riscăm pierderea ei. Nici chiar de dragul unei alte valori, securitatea, despre a cărei dihotomie cu libertatea voi scrie într-un articol viitor, şi care trebuie să coexiste într-un echilibru realist şi actual, clădit pe nevoile prezente ale societăţii.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s