RTV, De Veghe Patriei, A3 şi arta manipulării

Manipularea este una din cele mai vechi metode pentru a obţine satisfacerea unor interese, proprii sau de grup, folosite într-o mulţime de domenii, de la politică la jurnalism. Mass-media românească nu duce nici ea lipsă de această artă care atrage un public target principal în jurul unor posturi de televiziune sau a unor bloguri, exemplele citate în titlu fiind cele mai cunoscute de acest gen datorită a două tactici de manipulare folosite foarte des folosite: martiriul şi cancanismul.

Prima tactică, folosită de blogul De Veghe Patriei şi postul de televiziune A3, este menită să atragă simpatia oamenilor. Aceasta ţinteşte mereu latura emoţională, subiectivă, încercând astfel să depăşească zidurile raţiunii. E o tactică menită să profite de pe urma oamenilor buni. Antena 3 o foloseşte când se erijează într-o forţă de opoziţie faţă de ”demiurgul” Traian Băsescu, fiind mereu ”prigonită” de acesta pentru cauza ”dreaptă”. Asemeni unei religii. La fel procedează şi blogul De Veghe Patriei când se erijează în martirul anti-sistem, pro-religie, anti-întuneric şi illuminati, prigonit de servicii secrete ( deşi încă se poate exprima liber, paradoxal ).

A doua tactică de manipulare este cancanismul. Aceasta se regăseşte la postul de televiziune România TV şi la blogul De Veghe Patriei unde sunt prezentate de obicei materiale menite pentru un public mai larg, neinteresat de subiecte serioase, ci de conspiraţii ieftine, scandal, etc. Subiecte omniprezente pe cele două surse mai sus menţionate. În acest sens putem să vedem pe ambele ”cancan-uri” materiale despre cutremure organizate de oculta mondială, prostii cu ”free Gigi”, tabloide pe România TV, apucături isterice menite să atragă consumatorii de scandal, etc.

Ambele tehnici sunt extrem de folosite şi au succes la majoritatea a oamenilor. Ele nu se bazează pe oferirea unor informaţii veritabile, obiective şi bine argumentate ci pe informaţii aberante, dar capabile să provoace spiritele, capabile să ofere ceva ascuns, ocult şi un rost celor manipulaţi. Toate plecând de la ideea, deloc argumentată, că sunt adevărate fiindcă aşa zice autorul unui articol sau prezentatorul unei emisiuni tv. Faptul că oamenii se lasă manipulaţi de astfel de lucruri este un fenomen îngrijorător, consecinţă a ”otevelizării” României şi a unor idioţenii promovate în mentalul colectiv.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

2 thoughts on “RTV, De Veghe Patriei, A3 şi arta manipulării

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s