Articolul de Seara: Rusii se joaca cu focul!

La mai putin de 48 de ore dupa ce distrugatorul american USS Donald Cook a trecut de Bosfor in drum spre Constanta, un avion rusesc de tip Su-24 Fencer l-a survolat intr-un mod descris de colonelul Steve Warren, purtator de cuvant al Pentagonului ca fiind “agresiv“.

Avionul rusesc a survolat, uneori foarte jos, distrugatorul american timp de 90 de minute si nu a raspuns niciunui apel venit din partea navei de razboi americane.

Incidentul a avut loc sambata pe 12 aprilie, avionul rusesc executand 12 treceri foarte apropiate de nava SUA. Echipajul navei americane a remarcat ca Su-24 nu avea rachete sau alt tip de arme sub aripi, colonelul Warrant declarand: “This provocative and unprecedented Russian action is inconsistent with international protocols and previous agreements on the professional interaction between our militaries,” continuand cu un mic picior in gura rusilor: “The Donald Cook was never in any danger. … The Donald Cook is more than capable of defending itself against an SU-24”.

Conform declaratiilor Pentagonului, rolul navei USS Donald Cook este sa reasigure aliatii Statelor Unite din aceasta zona ca Washingtonul isi va respecta in totalitate angajamentele fata de aliatii sai. De asemenea si Franta trimis in Marea Neagra, cu acelasi scop, o nava dedicata razboiului electronic “Dupuy de Lôme” si este asteptata si o nava de lupta – fregata “Dupleix”, care a intrat in Marea Neagra pe 14 aprilie si va ramane aici cel putin pana pe 1 mai.

In acest moment distrugatorul american se afla in portul Constanta. In urma comportamentului agresiv al Rusiei, generalul american Philip Breedlove – Comandantul Suprem al Fortelor NATO din Europa si seful Comandamentului American din Europa (US European Command) a luat decizia de modifica structura pe harta fortelor NATO si poate si amplasamentul unor unitati, urmand sa anunte public modificarile, joi pe 17 aprilie.

Pana in prezent navele de razboi americane au acostat in general la Constanta – poate si din cauza bazei de la Kogalniceanu – , in timp ce francezii au “socializat” cu bulgarii. Interesant ar fi de aflat daca flota militara turca din Marea Neagra a fost sau nu intarita. Pana una alta rolul acestor vizite este sa le arate rusilor pana unde se pot intinde, sa nu-si faca ivanii vreo idee gresita si sa calce stramb…

De GeorgeGMT – rumaniamilitary.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s