Basescu: Nu sunt antirus. Rusia a ratat ocazia de a avea o relatie foarte buna cu Romania

Presedintele Traian Basescu a aratat ca Rusia este cea care a ratat ocazia de a avea o relatie buna cu Romania si a afirmat ca, in pofida declaratiilor oficialilor rusi, nu este anti-rus.

Basescu: Daca face presiuni pe dosare, Ponta devine coleg de camera cu Adrian Nastase

“Gresesc si Lavrov si Putin. Ii supara cand spui Marea Neagra lac rusesc, dar asa e, e gestionata de Rusia. Eu nu m-as supara in locul lor, mi-as vedea de politica pe care o am de facut. Eu sunt departe de a fi anti-rus, dar nu ma pot face ca nu vad realitatile, ca sa nu supar Moscova.

Moscova trebuie sa inteleaga ca acum mi se termina mandatul si mi s-a parut ca a ratat o ocazie extraordinara de a avea o relatie foarte buna cu Romania daca ar fi admis ca e adevarat ce e adevarat: ca ocupa Transnistria, etc”, a declarat seful statului la Realitatea Tv.

In opinia sa, nu a gresit cu nimic in relatia cu Federatia Rusa. “Ce este rau in a observa niste realitati?”.

Basescu a continuat: “Poate sa spuna cineva ca nu sunt riscuri la adresa securitatii Romaniei salba de conflicte inghetate gestionate de la Kremlin? Avem la 120 de kilometri de frontiera de est Transnistria si 140 de mile marine Crimeea. Pentru un distrugator inseamna 4-5 ore”, a declarat Basescu.

Seful statului roman a mai aratat ca “Romania are o importanta cruciala in regiune, are potential si ca intelligence, si militar, suntem a doua putere din regiune dupa Ucraina”.

Acesta si-a exprimat speranta ca presedintele rus, Vladimir Putin, “sa nu utilizeze momentul cand autoritatile de la Kiev restabilesc ordinea in est sa intre sa ii apere pe vorbitorii de rusa. Daca vorbitorii de rusa ocupa institutii, trebuie sa respecte legea din Ucraina”.

In interpretarea lui Basescu a evenimentelor din Ucraina, “existenta masiva a trupelor Federatiei Ruse la granita Ucrainei incurajeaza ce se intampla in estul tarii” si ar fi vorba despre “un scenariu al destabilizarii pentru Ucraina de Est”. “Eu nu anticipez o invazie decat daca se ajunge la varsare mare de sange”, a mai spus Basescu. 

De pe ziare.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s