CRIZĂ ÎN UCRAINA. Forţele speciale intervin împotriva militanţilor proruşi. Un mort şi 5 răniţi, în confruntările din Slaviansk

O operaţiune “antiteroristă” a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk, din apropiere de Doneţk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Sâmbătă, mai multe sedii de poliţie şi clădiri oficiale au fost ocupate de militanţi pro-ruşi înarmaţi, în estul Ucrainei. Deşi Moscova neagă orice implicare, ciocnirile cu forţele de ordine servesc ca o scuză perfectă pentru Kremlin să susţină că Ucraina nu este în stare să garanteze siguranţa cetăţenilor săi, inclusiv cei de origine rusă, şi vor crea un pretext pentru o eventuală intervenţie armată rusească.

Intervenţia forţelor speciale ucrainene împotriva militanţilor proruşi din estul Ucrainei s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

“Operaţiunea antiteroristă lansată de forţele guvernamentale împotriva militanţilor proruşi s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi”, a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.

“Un agent al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi”, a precizat Avakov.

“În rândul separatiştilor, există un număr necunoscut de victime”, a adăugat ministrul.

“O operaţiune antiteroristă a început la Slaviansk”, a anunţat anterior, pe Facebook, Arsen Avakov, citat de AFP.

“La operaţiune participă unităţi ale forţelor speciale. Locuitorii sunt rugaţi să nu iasă din case şi să stea departe de ferestre”, a adăugat ministrul de Interne.

Militanţi proruşi ocupă de sâmbătă sediul serviciilor de securitate şi un comisariat de poliţie din oraşul ucrainean Slaviansk (est).

Sâmbătă, persoane înarmate au ocupat mai multe sedii de poliţie şi clădiri oficiale din estul Ucrainei – în Sloviansk, Kramatorsk şi Drujkovka. Scenariul s-a desfăşurat oarecum similar: autobuze cu oameni înarmaţi şi îmbrăcaţi în camuflaj au sosit în oraş şi au luat cu asalt clădirile.

Prin urmare, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că guvernul de la Kiev “îşi demonstrează inabilitatea de a-şi asuma responsabilitatea pentru soarta ţării”.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a avertizat că vor exista “consecinţe suplimentare”, dacă Rusia nu face eforturi de a detensiona situaţia şi de a-şi retrage trupele comasate la graniţa cu Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a avertizat că ciocnirile din estul Ucrainei ar putea afecta negocierile care vor începe săptămâna viitoare la Geneva, unde Ucraina, Rusia, SUA şi reprezentanţii UE se vor reuni joi pentru discuţii.

De pe gandul.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s