România cere întăriri militare de la NATO

Ministrul român de externe a anunţat astăzi, într-un interviu pentru AFP, că vrea suplimentarea trupelor Alianţei Nord Atlantice în estul Europei, ca măsură de siguranţă în contextul tensiunilor din Ucraina. Tot despre acest subiect a discutat și secretarul de stat al României Bogdan Aurescu cu Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice.

De cealaltă parte secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat că Alianța Nord Atlantică se concentrează pe apărarea şi protejarea aliaţilor săi. Acesta este motivul pentru care au fost luate măsuri pentru consolidarea apărării colective, a apărării aeriene, detaşând avioane de supraveghere în mai multe țări din estul Europei.

„Dacă Rusia doreşte un dialog real, primul pas trebuie să fie retragerea trupelor. Această țară are aproximativ 40.000 de militari staţionaţi pe frontiera Ucrainei; aceşti militari nu participă la exerciţii, ci sunt pregătiţi de luptă”, a acuzat, la rândul său, Rasmussen, aflat la Praga.

De altfel, NATO are deja în plan reconfigurarea trupelor. Cum vor fi dispuse ele vom afla săptămâna viitoare.

În context este de menționat faptul că distrugătorul USS Donald Cook a trecut prin strâmtoarea Dardanele la primele ore ale acestei dimineţi. El s-a alăturat în Marea Neagră unei alte nave de război, USS Truxtun, a cărei misiune a fost prelungită. Prezenţa lor este un răspuns la tensiunile din Ucraina, care provoacă îngrijorare în România, Polonia şi în ţările baltice. Pe de altă parte, 17 avioane de vânătoare vor ajunge în iunie la o bază din Polonia. Ele vor participa la o serie de exerciţii militare şi se vor alătura celor 16 aparate F-16, staţionate deja la baza respectivă.

De pe deschide.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s