Moştenirea sovietică

Exista concepţia printre români că actuala Federaţie Rusă s-a eliberat de moştenirea ei sovietică, de umbra dureroasă a comunismului care a planat asupra stepei siberiene atâta timp şi că a pornit pe un drum democratic sau cel puţin tradiţionalist cu valenţe religioase şi naţionaliste. O concepţie pe care o consider eronată şi care se datorează în primul rând susţinerii lui Vladimir Putin faţă de unele valori conservatoare, de dreapta şi anti-comuniste.

Această susţinere nu face totuşi altceva decât să mascheze mizeria care se află sub unghiile ”ţarului” de la Kremlin. Toată propaganda sa conservatoare nu are alt fond decât acela al unei unelte de propagandă împotriva occidentului. Un occident al cărui drum spre viitor este tot mai evident, iar pe care ruşii doresc să-l combată. Astfel aceştia folosesc unelte de propagandă pentru a coagula toate forţele anti-occidentale din lume sub tutela Moscovei. Asta implică ultra-naţionalişti, comunişti, anarhişti, islamişti. Lucruri care normal se află în opoziţie.

Din asta putem deduce că Moscova este indiferentă faţă de problemele de ordin ideologic. De tradiţia şi idealurile naţionaliste, conservatoare, comuniste, anarhiste, islamice. Nu, nu le pasă deloc. Ruşii sunt obsedaţi de putere şi singurul factor determinant în politica rusească este cel al expansiunii. Dacă anumite idei servesc propagandei şi politicii de expansiune a Moscovei aceştia o vor promova pentru a-şi obţine interesul.

Cum altfel ne putem explica faptul că Rusia se dă drept conservatoare, bastionul tradiţiei, iar la Kremlin flutură steagul roşu ? Stalin e celebrat constant. Armata Roşie care a distrus vechea Europă e ridicată în slăvi. Ruşii sunt atât de naţionalişti încât ne critică atunci când amintim memoria Mareşalului Ion Antonescu. Atât de tradiţionalişti încât celebrează steaua roşie.

Moscova susţine orice forţe opuse occidentului, orice forţe care pot servi în mod conştient sau inconştient la politica sa expansionistă. Putin e un nou Stalin cu parfum de ţar, având şi un Rasputin propriu în persoana lui Dughin. Lucru cât se poate de vizibil în acţiunile Kremlinului. De aia caută să refacă Uniunea Sovietică, de aia foloseşte orice forţe normal opuse între ele pentru a servi cauzei ruseşti. De aia moştenirea sovietică nu a părăsit încă zidurile Moscovei.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s