EXCLUSIV Interviu – Ce spune Mihai Răzvan Ungureanu despre alegeri și despre situația actuală a politicii românești

Pesurse.ro vă prezintă un interviu în exclusivitate cu actualul președinte al partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier după epoca Emil Boc, care este prezent acum primul candidat pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Diplomat de carieră, el a făcut parte din mai multe guverne, începând cu anul 1998, când a îndeplinit timp de trei ani funcţia de secretar de stat în MAE. În 2007 a preluat conducerea Serviciului de Informații Externe.

1. Ati declarat ca veti candida la alegerile europarlamentare, urmand ca mai apoi sa cedati locul unui alt membru FC. Motivul pentru care dumneavoastră candidați este doar pentru a crește notorietatea listei sau vă doriți, în cazul în care sunteți ales, să ocupați acest post?

Ocup primul loc pe lista partidului FORTA CIVICA pentru europarlamentare, dar nu voi merge la Bruxelles. Ma voi retrage de pe lista imediat dupa alegeri. Obiectivul meu este sa atrag cat mai multe voturi pentru partid, deschid lista pentru a gira celelalte 42 de nume aflate pe lista Forta Civica. Si sunt primul pe lista pentru ca un comandant adevarat isi conduce ostenii in batalie!…

2. Cu ce vine nou Forta Civica in fata romanilor la alegerile europarlamentare? Care este principala idee pe care vreti sa o promovati?

Noi credem ca e timpul sa se schimbe generatiile in politica. E timpul sa aducem in prima linie oameni competenti care, chiar daca nu au facut politica pana acum – sau, cu atat mai mult! – pot schimba in mult mai bine clasa politica romaneasca. Lista noastra e alcatuita mai ales din oameni tineri, media de varsta este undeva la 40 de ani. Toti sunt experti in domeniile lor, toti pot sustine discursuri in limbi straine, foarte multi au fost educati in strainatate. Avem in lista medici, economisti, juristi, avocati, profesori universitari, jurnalisti, analisti politici si ingineri. O treime din candidati sunt doamne. Vom sustine un program comun in campania electorala, care va reflecta proiectul politic al partidului nostru. Promovam viziunea si respectul fata de cetatenii europeni, valorile si principiile Romaniei ca stat membru UE si NATO, statul de drept si justitia independenta in Romania. Suntem un partid de centru-dreapta, sustinem si promovam o economie libera, fara interventia statului, si a unei piete libere si competitive in Romania si UE deopotriva.

3. Forta Civica este un partid cotat cu puține sanse in ultimele sondaje. Care este scorul asteptat privind alegerile europarlamentare?

E greu de estimat un scor, sondajele arata ca avem sanse, dar aceleasi sondaje arata ca doua treimi dintre alegatori nu vor veni la vot. Nu mai au incredere in politicieni si in politica… Ne prezentam cu o lista formata din candidati buni, cu o biografie profesionala fara repros, care pot reprezenta cu cinste Romania la Bruxelles. Garantez pentru fiecare nume de pe lista. Cred ca a venit timpul ca noi figuri sa intre pe scena politica, sa se incheie astfel circuitul continuu al acelorasi nume cu radacini de sorginte comunista, care de 23 de ani fac regulile in politica.

4. Cu cine vedeti o posibila alianta pe viitor? V-ar avantaja apropierea de PMP?

Dreapta romaneasca are nevoie de unitate, dar eforturile de a ne uni nu au fost acceptate pana acum. Probabil, europarlamentarele vor oferi o imagine clara a dreptei si dupa aceea voi reincepe dialogul cu partidele de dreapta. Am initiat acest dialog inca din vara lui 2012, iar disponibilitatea Fortei Civice pentru dialog nu a fost niciodata contrazisa… Ne-ar avantaja o alianta cu toate partidele de dreapta din Romania, ar creste enorm sansele dreptei de a iesi victorioasa in alegerile viitoare. Ma refer la partidele de dreapta deja consacrate, alaturi de care sa vina si alte formatiuni de dreapta din Romania. Deocamdata nu pot sa iau in calcul PNL-ul, pozitionarea lor pe dreapta esichierului politic este foarte ambigua.

5. Vasile Blaga declarase ca nu se pune problema unificarii dreptei inainte de europarlamentare, aceste alegeri fiind testul de masurare a fortelor fiecarui partid. Din punctul dumneavoastra de vedere este posibila o unificare macar partiala inainte de europarlamentare?

Odata ce fiecare partid si-a inscris la BEC propria lista, capitolul unificare este inchis in acest moment. Repet, am initiat dialogul, am pornit proiectul de unificare a dreptei, dar il vom putea infaptui doar dupa 25 mai.

6. Intra si PNL-ul in proiectul de unificare al dreptei?

PNL este acum in pozitia mielului care suge de la doua oi. Liberalii trebuie să-și clarifice mai întâi problemele din interiorul partidului. Pozitia PNL in opozitie este neclara, in teritoriu USL a ramas in picioare si functioneaza. Este dificil ca dupa o guvernare socialista sa revii in mod miraculos la ideologia liberala.

7. Referitor la alegerile prezidentiale, va mentineti intentia de a candida?

Cu siguranta. Am fost desemnat candidat la functia de presedinte din partea Forta Civica in decembrie 2013 si ma voi inscrie in cursa pentru prezidentiale de anul acesta.

8. V-ati vedea candidand din partea FC sau a unei aliante?

Voi ramane candidatul desemnat de Forta Civica, insa am speranta ca vom putea intra in campania pentru prezidentiale si alaturi de celelalte partide de dreapta. Sansele noastre trebuie sa fie insumate si valorificate cu maxima eficienta, iar o candidatura unica la prezidentiale vine in ajutorul reechilibrarii vietii politice in Romania.

9. Considerati ca partidele de dreapta ar trebui sa aiba un singur candidat?

Sunt convins ca ar fi cea mai buna varianta. Va fi extrem de important sa avem toti acelasi numitor comun, care nu este defel un compromis, ci o necesitate. Avem aceasta ocazie acum, in 2014, si ar fi pacat si nedrept sa pierdem sansa sa le oferim romanilor un presedinte care sa asigure Romaniei destinul sau democratic si european.

10. Care ar fi cel mai temut adversar in perspectiva alegerilor prezidentiale?

Incongruenta de pe partea dreapta a scenei politice romanesti. Ezitarile si luptele de orgolii intre partidele de dreapta care pot la o victorie a stangii, unde PSD-ul lupta singur.

11. Pe cine vedeti in turul II in batalia pentru Cotroceni?

Daca lucrurile erau ceva mai clare in 2013, anul 2014 se anunta cu surprize. In acest moment nu putem stii cu exactitate cine se va prezenta in turul II, de vreme ce nu avem inca o lista definitiva a candidatilor la alegerile prezidentiale.

De pe pesurse.ro

Advertisements

One thought on “EXCLUSIV Interviu – Ce spune Mihai Răzvan Ungureanu despre alegeri și despre situația actuală a politicii românești

  1. prevad o hegemonie a FC care ar aduce mai multa stabilitate Romaniei.MRU e singurul care ar putea sa mai schimbe ceva.ne-am saturat de rocada pdl-psd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s