SUA si UE se pregatesc pentru etapa a treia a sanctiunilor impotriva Moscovei: Sunt vizate bancile si companiile energetice rusesti

Statele Unite si Uniunea Europeana se pregatesc sa loveasca in bancile si in companiile energetice si miniere rusesti in cazul in care Rusia invadeaza teritoriul Ucrainei, transmite EUObserver.

Secretarul de stat american John Kerry a discutat marti cu senatorii americani, folosind termeni duri pentru a descrie evenimentele din ultimele zile din regiunile est-ucrainene Donetsk, Harkov si Luhansk.

“Tot ceea ce am vazut in ultimele 48 de ore de la provocatori si agenti rusi care opereaza in estul Ucrainei ne spune ca au fost trimisi acolo decizi sa straneasca haos. (…) Aceste eforturi sunt pe atat de stangace cat sunt transparente”, a declarat Kerry.

Potrivit oficialului america, “nimeni nu ar trebui sa se lase pacalit, si crede-ma, nimeni nu este pacalit de ceea ce ar putea fi un pretext conceput pentru o interventie militara precum cea pe care am vazut-o in Crimeea”.

Seful diplomatiei americane a adaugat ca “Statele Unite si aliatii nostri (UE – n.red.) nu va ezita sa foloseasca instrumentele secolului al XXI-lea pentru a face Rusia responsabila pentru comportamentul sau de secol XIX”, notand ca “sunt pe masa sanctiuni noi dure pentru cei care orchestreaza aceasta actiune si pentru sectoare cheie ale economiei ruse, in energie, zona bancara, minerit”.

Comisia Europeana ii va informa miercuri, la Bruxelles, pe ambasadorii statelor UE cu privire la pregatirile pentru ceea ce Uniunea Europeana numeste “etapa a treia” a sanctiunilor.

Potrivit EUObserver, proiectul de masuri intentioneaza sa limiteze presiune activitatile bancilor si serviciilor financiare ruse, comertul cu anumite bunuri, interdictii pentru companii petroliere si de gaze ruse de a avea acces la serviciile unor companii europene si posibil un enbargo asupra comertului cu armament.

Sanctiunile pentru sectorul petrolier si pentru cel al gazelor ar putea acoperi transferul de tehnologie, investitii in infrastructura si noi explorari si sevicii periferice precum asigurari sau logistica, dar nu un embargo asupra importurilor de petrol si gaze de catre Europa precum cel aplicat asupra Iranului.

UE se pregateste, de asemenea, sa completeze lista neagra a oficialilor si oamenilor de afaceri rusi sanctionati cu interzicerea accesului si inghetarea conturilor, selectand dintr-o lista 100 de nume, dintre care 33 au fost sanctionati in luna martie.

Avertismentul lui Kerry vine inaintea intalnirii pe care o va avea saptamana viitoare cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, cu ministrul interimat de Externe al Ucrainei si cu comisarul european pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, si inaintea unei intalniri a ministrilor de externe din tarile UE, care va avea loc luni la Bruxelles.

EUObserver precizeaza ca unii diplomati se tem ca invazia Rusiei ar putea incepe inaintea weekendului.

De pe hotnews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s