Stockholm: Moscova se pregătește pentru agresiune militară în Suedia

Serviciul de securitate suedez (Säpo) anunţă că Moscova se pregătește pentru operațiuni militare sau agresiune armată în Suedia, scrie ziarul suedez „Svenska Dagbladet”.

În acest context, ministrul suedez al apărării, Karin Enstrom, a declarat că Stockholmul încetează orice cooperare militară cu Rusia și accelerează reforma forțelor armate, notează sursa.

Analistul-şef al Contrainformațiilor suedeze, Wilhelm Unga, a spus că serviciile ruseşti de spionaj şi-au intensificat activitatea în Suedia, în legătură cu evenimentele din Ucraina. Experții suedezi au evaluat aceste activităţi drept pregătire pentru acţiuni militare sau violență armată împotriva Suediei.

Ziarul scrie că activitatea spionajului militar rus în Suedia a crescut. Agenţii ruşi încearcă să recruteze spioni, iar mai multe sisteme informaţionale suedeze au fost atacate.

Agresiunea Kremlinului în Krimeea a intensificat dezbaterile cu privire la posibila renunţare la statutul de neutralitate al unor ţări precum Suedia și Finlanda. Ministrul suedez al Educației, Jan Björklund, cerut în mod public revizuirea doctrinei de apărare a țării și apropierea de NATO.

De pe deschide.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s