Pe cine sau ce votăm ?

Vin alegerile, se simte în aer, în ofertele făcute de partide la sedii, în majorarea salariilor, în creşterea taxelor pentru a plăti micii şi berea. Se vede şi se simte. Dar cu cine votăm şi, mai important, pe baza căror principii votăm ?

Politica românească s-a dezvoltat în jurul moştenirii fanariot-comuniste. Mita şi manipularea reprezintă baza jocului politic. Marile partide îşi aduc aportul din plin în această direcţie, iar oamenii votează mai o găletuşă roşie, mai o plăsuţă galbenă, mai un mic portocaliu, da ceva tot votează.

Totuşi nimeni nu votează persoana şi ideile pe care le reprezintă. Lucru extrem de evident în cazul alegerilor prezidenţiale unde nimeni nu stă să vadă cât de competent este un oarecare om politic pentru funcţia prezidenţiale. Ce înseamnă să fi preşedinte, ce datorii şi ce competenţe implică.

Nu, asta nu mai contează. Contează doar care are o televiziune mai vizionată de mulţime şi care dă mai multe chestii. Nu mai contează că un preşedinte trebuie să fie un bun diplomat, un bun analist geopolitic, un om de încredere pentru aliaţii occidentali şi un patriot autentic.

Apoi ne plângem că România nu evoluează. Că totul e la fel ca după revoluţie. Păi cum altfel să fie când votăm exact la fel, pe aceleaşi principii şi aceeaşi oameni ? Sper ca măcar la alegerile ce vin oamenii să voteze cu nişte criterii reale.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s