Trupele americane în România

Venirea recentă a mai multor trupe americane pe teritoriul României a stârnit câteva discuţii care mai de care mai absurde. Printre acuzele aduse acestei mişcări de trupe se numără şi violarea integrităţii teritoriale a României, aberaţia că trupele americane ar fi aici pe post de ocupant.

În acest context m-am gândit să aduc aminte că prezenţa trupelor americane pe teritoriul României nu este altceva decât împlinirea, din partea SUA, a alianţei noastre în cadrul NATO. În timp ce trupele noastre se află în teatrele de operaţii, luptând pentru libertate şi siguranţă, trupele americane ne asigură securitatea teritorială.

Prezenţa lor pe teritoriul statului român se face cu acordul direct al statului şi în cadrul legilor acestui stat cu scopul exclusiv de a fi o forţă de securitate pentru graniţele României şi implicit graniţele Alianţei Nord-Atlantice. Trupele americane sunt aici cu acordul nostru şi respectând legile noastre, ceea ce n-ar fi adevărat şi în cazul unei prezenţe ruseşti, prevenită doar prin prezenţa americană.

Astfel prezenţa americanilor prin forţe militare în România nu diferă cu nimic de prezenţa trupelor germane în perioada dinaintea şi din timpul celui de-al doilea război mondial în Regatul României. Şi atunci trupele vestului au fost chemate la noi pentru a ne întări securitatea teritoriale în cazul unui atac rusesc. La fel ca şi atunci am găsit în vest ajutorul şi l-am cerut. La cererea noastră au venit, nu cu forţa, ci chemaţi de noi.

Propaganda rusească are o plăcere diabolică în a prezenta trupele americane drept trupe de ocupaţie. Problema lor este că acest lucru nu-i adevărat, iar trupele de ”ocupaţie” nu sunt de ocupaţie dacă n-au intrat cu forţa şi nu au pus stăpânire pe ţară. Ori încă mai suntem suverani, indiferent ce spun anumiţi conspiraţionişti.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s