O manipulare grosolană

O înregistrare audio a discuţiei dintrei doi diplomaţi ruşi din nu ştiu ce state anonime a fost distribuită ieri prin toată mass-media românească. În această înregistrare cei doi diplomaţi discută despre intenţia Rusiei de a anexa România, Bulgaria şi statele baltice. Nimic surprinzător la urma urmei, cunoaştem ideile imperialiste care stau la baza statului rus. Surprinzător este faptul că în timpul discuţiei s-a pomenit şi că un ”oficial” al Uniunii Europene i-ar fi spus unuia din diplomaţi că pot lua România şi Bulgaria liniştiţi. Numele acestui oficial nu este pomenit. Înregistrarea n-a fost nici confirmată, nici infirmată, dar totuşi cum de a ajuns în presă ?

Îi cunoaştem pe ruşi, îi cunoaştem mai bine decât jumătate din naţiunile Europei civilizate. Ştim ce importantă este puterea pentru acest popor făurit în sânge şi condus din tiranie-n tiranie. Nu cred că guvernul rus ar fi permis ca o astfel de înregistrare să ajungă pur şi simplu în presă, iar dacă era cazul ar fi infirmat-o imediat fără să stea pe gânduri. Ceea ce nu s-a întâmplat. Înregistrarea a ajuns cu uşurinţă către publicul ţintă din România şi Bulgaria ceea ce mă duce cu gândul la o simplă metodă de propagandă, o manipulare grosolană de fapt.

Ruşii au un renume pentru metodele lor de propagandă folosite cu brio pe vremea Uniunii Sovietice şi încă prezente, sub forme diferite, în Federaţia Rusă. N-ar fi greu de bănuit că această înregistrare nu este altceva decât o făcătură grosolană pentru a da maselor din România şi Bulgaria ideea că Europa nu ne mai vrea, dar în schimb Rusia e dispusă să ne fie ”prietenă” cu beneficii. De ce ar fi ajuns înregistrarea în public ? De ce ar fi lăsat-o aşa fără să infirme nimic ? Nu pot să văd alt motiv decât acesta al propagandei benefice pentru ruşi. Ei au nevoie de noi înafara structurilor nord-atlantice şi europene, scopul propagandei ruseşti este tocmai să inducă un curent anti-european.

Această înregistrare face exact un astfel de lucru, fapt ce nu poate fi negat. Apelează la gândirea noastră emoţională şi ne face să ne credem trădaţi de către Europa, nu pe baza unor argumente raţionale, ci pe baza spuselor a doi diplomaţi ruşi care pomenesc în treacăt ( fiindcă aşa pare mai credibil decât dacă ar fi subiectul discuţiei, tehnică de manipulare ) vorbele unui oficial european, evident anonim. Înregistrarea are ce-i trebuie pentru a fi catalogat-o drept o manipulare. O încercare de a manipula sentimentul maselor şi eventual de a-i dezorienta pe analiştii de geopolitică.

Acum, luând în calcul şi a doua variantă, aceea ca înregistrarea să fie ceva serios şi nu o manipulare lăsată să curgă în public sau o înregistrare falsă ( se poate şi asta, în analiză firul trebuie mereu despicat în mai mult de 4 bucăţi ), ce schimbă spusele unui oficial european ? Evident, pentru majoritatea oamenilor la prima vedere ar părea ceva important, dar nu e. Chiar deloc. Dacă un parlamentar român ar spune că Ardealul trebuie dat Ungariei, ceea ce se întâmplă ( ”mulţumim” Victor Ponta! ), asta n-ar defini poziţia statului român, ci doar opinia unui individ care lucrează acolo. Ori acelaşi lucru se aplică la nivel european şi opinia unui simplu oficial U.E. nu schimbă absolut nimic, este totalmente irelevantă, dar, evident, benefică pentru propaganda rusească.

Oricum ar fi rămân la umila mea părere că întreaga înregistrare foloseşte în mod clar propagandei ruseşti. Pare a fi o simplă manipulare lăsată în public tocmai de către ruşi pentru a induce o anumite stare de neîncredere faţă de aliaţii noştri europeni şi implicit faţă de Uniunea Europeană. O stare de care Federaţia Rusă are nevoie fiindcă ea ştie ce înseamnă o Europă unită în diversitate, o alianţă unită în libertate. Poate au ajuns şi cei de la Kremlin să înţeleagă că ”Imperiul Răului”, aşa cum era definit de către Ronald Reagan, a câştigat mereu datorită unor aliaţi care i-au atacat duşmanii în timp ce aceştia erau ocupaţi cu invadarea Rusiei. Astăzi acei aliaţi sunt toţi legaţi într-o alianţă solidă, fără Rusia, iar aliaţii Rusiei fie sunt irelevanţi ( ţările din America latină ), fie nu sunt de încredere ( China ).

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s