George Maior: “Protestul este o formă legitimă de a atrage atenţia statului despre greşeli pe care le face”

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a vorbit, într-un interviu acordat revistei „Sinteze“, coordonată de sociologul Vasile Dâncu, despre protestele la adresa exploatării gazelor de şist şi a subliniat că, deşi nu este „un fan“ al acestor resurse, ar trebui ca statul să informeze cetăţenii cu privire la avantajele şi dezavantajele acestor tehnologii.

„Să nu se creadă că eu sunt neapărat un fan al gazelor de şist. Şi eu învăţ multe despre aceste lucruri şi organizaţia încearcă să definească riscurile asociate cu aceste noi tehnologii. Nu e un dat, dar pur şi simplu a închide ochii, a te face că ai asemenea resurse şi nu vrei nici măcar să înţelegi că există, este o mare greşeală. Numai învăţând putem extrage ce e bun şi util pentru societate în acest sens“, a explicat George Maior.

În ce priveşte protestele declanşate în zonele vizate de explorare, Maior susţine că localnicii nu sunt vinovaţi, ci statul ar trebui să îşi asume rolul de informare a cetăţenilor. „Eu cred că, în primul rând, aceşti oameni nu au nicio vină, în al doilea rând, e bine să avem o zonă ecologistă, e bine ca acest discurs să existe, dar să fie, totuşi, fundamentat şi ştiinţific, şi ideologic mai bine, şi acţional“, a arătat directorul SRI.

În opinia sa, „protestul este o formă legitimă de a atrage atenţia statului despre greşeli pe care le face“ şi „obligă statul să încerce să se schimbe permanent“. „Evident, lucrurile trebuie să stea într-un cadru legitim, legal, nu într-un sens haotic sau într-un sens politic dirijat în mod pervers de forţe pe care s-ar putea să nu le înţelegem foarte bine“, a conchis el.

De pe nasul.tv

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s