Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii “antiruse” ale preşedintelui Băsescu privind Ucraina

Rusia a avertizat, vineri, România, pe tema unor declaraţii “antiruse” ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Moscova subliniind că o deteriorare a relaţiilor nu este în folosul niciuneia dintre cele două părţi.

“Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedinteluiTraian Băsescu“, afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

“Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO”, precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române,  TiTitus Corlăţeannu a respins această declaraţie.

“Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina”, a adăugat diplomaţia rusă.

“Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (…) nu este în interesul nimănui”, mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.

România a denunţat, în martie, “agresiunea” rusă în Crimeea şi referendumul “ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru “repoziţionarea” forţelor NATO în Europa.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Parlament, la aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, că ineficienţa diplomatică, menţinerea regiunilor gri reprezintă un risc consistent la adresa securităţii regionale.

Preşedintele a arătat că actualul context regional, marcat de ameninţările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relaţie complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internaţional care se suprapun peste provocările din Afganistan, confirmă analiza României cu privire la pericolul din această zonă.

“Pentru a avea stabilitate în România, trebuie să evităm zonele gri şi ambiguităţile în abordare. Ce soliditate avem în abordarea problemei Transnistrene? De 21 de ani, un format 5+2 nu a dus la soluţionarea problemei. Mai mult, un format internaţional pe care, ori de câte ori vrem să scăpăm de problemă, îl evocăm nu a făcut decât să creeze timp pentru consolidarea statalităţii unei aşa-umite ţări independente, care poartă numele de Transnistria”, a spus Băsescu.

El a mai spus că ineficienţa diplomatică, menţinerea regiunilor gri nu reprezintă decât un risc consistent la adresa securităţii regionale.

“Trebuie asimilat adevărul că membrii NATO şi-au consolidat propria securitate în ultimul sfert de secol,oferind garanţii şi altor state dornice şi capabile să îşi asume atât drepturile, cât şi obligaţiile asimilate statutului de membru la NATO”, a mai afirmat şeful statului.

Despre anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, şeful statului a arătat că trebuie să dialogăm în continuare cu Ucraina. “Trebuie să sprijinim forţele reformiste de la Kiev şi să oferim asistenţă. România susţine fără rezerve independenţa şi suveranitatea Ucrainei”, a spus preşedintele României.

“Condam gestul neprovocat al autorităţilor ruse şi nu recunoaştem anexarea ilegală a Crimeei”, a mai afirmat Băsescu, precizând că România este îngrijorată de evoluţia situaţiei dincolo de Nistru.

De pe mediafax.ro

Comentariu Vocea Patriei :

Ca de obicei ruşii intră în stare de paranoia ghidaţi de un puternic sentiment de ipocrizie, sentiment cu care ne-am obişnuit încă de pe vremea ţarilor. Declaraţiile ”anti-ruse” nu sunt nimic mai mult decât o simplă constatare a unui fapt adevărat, anume ocuparea ilegitimă a peninsulei Crimeea de către trupele Federaţiei Ruse.

Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu această acţiune ilegitimă, care încalcă orice normă a dreptului internaţional, nu au fost în nici un fel anti-ruse, la fel cum nici adevărul că Germania sau URSS au comis greşeli într-o anumită perioadă nu sunt anti-germane sau anti-ruse. Evident, puterea de la Kremlin nu poate accepta gustul amar al criticii. Dorinţa lor este să domine sub masca opoziţiei ”anti-imperialiste” şi ”anti-americane”.

Totuşi, înainte ca Kremlinul să se exprime privitor la afirmaţia dl. preşedinte al României, Traian Băsescu, ce-ar fi să se exprime cu privire la atitudinea imperialistă făţişă a Moscovei ? Trupe masate la graniţa cu Ucraina, dorinţa de a ocupa Finlanda şi ţările baltice, Republica Moldova ( care a fost mereu parte a României ) sau Transnistria.

De ce ruşii nu spun nimic despre faptul că singura politică externă pe care ştiu să o facă este una a forţei ? Un imperiu construit pe forţă, ură, teroare, intimidare, nu ştie să vorbească altfel cu vecinii săi, lucru dovedit şi-n Georgia acum câţiva ani.

Domnul preşedinte Traian Băsescu n-a făcut decât să afirme un adevăr constatat de către întreaga comunitate internaţională ( mai puţin statele anarhice sau dictatoriale ). Dacă adevărul este anti-rusesc atunci mi mai drag adevărul decât Rusia, şi la fel şi dl. preşedinte Băsescu, spre lauda domniei sale.

P.S. Cum e cu mişcările extremiste dl. Putin ? În gura mare acuzaţi occidentul de susţinerea neo-nazismului în ţările baltice, România de propagandă ”faşâstă” privitor la Republica Moldova ( Basarabia ), dar relaţia dv. cu Frontul Naţional din Franţa şi mişcările de skinheads din Rusia pare să prospere. Sunteţi protectorul lor până la urmă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s