Elemente ale propagandei ruseşti : mult, dar prost

Kremlinul a ştiut dintotdeauna să-şi construiască un aparat de propagandă suficient de puternic încât să treacă dincolo de graniţele statului rus. Un astfel de aparat este prezent şi astăzi, lucru vizibil atât pe teritoriul României cât şi în restul statelor occidentale unde propaganda rusească este găsită la tot pasul. O propagandă care funcţionează având la bază principiul ”mult, da prost”, care apelează direct la aspectul sentimental şi subiectiv al persoanelor ţintă ale acestei propagandei.

Primul element pe care s-a construit propagandă externă a Kremlinului imediat după căderea URSS a fost şi este anti-americanismul. De fapt o continuare a propagandei ”anti-imperialiste” a Uniunii Sovietice ( cât se poate de imperialistă la rândul ei ), anti-americanismul are la bază ”argumente” de ordin pur emoţional, prezentând intervenţile militare ale SUA în lume ca pe o campanie imperialistă clădită pe crime. Propaganda anti-americanistă ignoră de foarte multe ori anumite lucruri care pot sau chiar justifică acţiunile SUA şi scot în evidenţă orice eroare cu fiecare ocazie.

Un al doilea element al propagandei ruseşti este conspiraţionismul. Odată cu apariţia internetului teoriile conspiraţiei s-au răspândit cu uşurinţă, mai orice om lipsit de carte citindu-le şi crezându-se un geniu fiindcă deţine astfel de informaţii. Fiind în fond lipsite de orice bază argumentativă sau raţională, teoriile conspiraţiei atrag foarte mulţi oameni dispuşi să creadă într-o lume condusă de oculta mondială atât de puternică încât le permite să ştie de existenţa ei. Ruşii găsesc în acest conspiraţionism ieftin un factor de propagandă puternic, un factor care transformă Rusia în singura forţă opusă unei anumite ordini mondiale conduse de la Casa Alba, adică într-o forţă a ”binelui”, deşi faptele o arată ca opusul.

Al treilea şi probabil cel mai important element al propagandei ruseşti în Europa de est şi îndeosebi în spaţiul balcanic este extremismul de ordin religios, bazat pe conceptul de ortodoxism. Erijându-se într-un bastion al teocraţiei, Kremlinul devine un nou Constantinopol sub conducerea ”Ţarului Ortodox” de la răsărit. O forţă clădită pe bigotism şi ignoranţă, gata să lupte împotriva unor libertăţi şi valori promovate de către occidentul secular, prezentat ca un bastion al ”decadenţei”. Această propagandă atrage foarte mulţi exaltaţi, fanatici religioşi, anti-semiţi şi ultra-naţionalişti sub un stindard al urii, aceştia devenind o armată rusească pe teritoriul altor state.

Federaţia Rusă vede importanţa propagandei în orice conflict, fie el şi îngheţat. Şi-a găsit mijloace prin care să apeleze la diverse categorii de oameni dinafara graniţelor ruseşti prin care Kremlinul îşi urmăreşte cu atenţie interesele. Profitând de ignoranţa, orgoliul sau fanatismul unora Rusia duce un adevărat război împotriva lumii libere, având de partea ei toate regimurile bolnăvicioase de sorginte comunistă. Profitând de nişte sentimente deja existente şi deghizându-se în apărătoarea acestor sentimente, prezentându-le ca pe un adevăr incontestabil deşi nu au mai nici un argument raţional Rusia şi-a câştigat susţinătorii.

De Alexandru Sudiţoiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s