Interviu cu Alexandru Sudițoiu, administratorul blogului „Vocea Patriei”

Alexandru Sudițoiu este administratorul și fondatorul blog-ului „Vocea Patriei”.  În vârstă de 18 ani, Alexandru este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani. Unionist convis,  este secretarul organizației Acțiunea 2012, filiala Petroșani.

Salut, Alex! Cum ți-a venit ideea de a crea acest blog? De obicei, tinerii de vârsta ta au cu totul alte preocupări. În ziua de azi rar găsești un tânăr pasionat de cultură.
Salut! Ideea de a crea blogul Vocea Patriei mi-a venit astă vară odată cu o dorinţă puternică de a promova patriotismul şi adevăratele valori naţionale, în contrast cu propagandă străină şi de tip cancanist pe care bloguri, pretins naţionaliste, o desfăşoară pe teritoriul acestei ţări. Într-adevăr, majoritatea celor de vârsta mea sunt mai degrabă interesaţi doar de propria persoană trăind într-un hedonism tot mai prezent în societatea noastră. Nu ştiu de ce sunt diferit. Pur şi simplu aşa am crescut, cu pasiuni şi interese diferite, niciodată atras de sutele de curente ce bântuiau şi bântuie societatea.

Din câte știu, printre pasiunile tale se numără psihologia, istoria, geopolitica și teologia. Ce ne poți spune despre acestea?
Da, pasiunea pentru istorie o am de mic copil. La început a fost o pasiune pentru ce ţine de armată şi implicit istoria militară, ea s-a dezvoltat după foarte multă lectură şi din ea au derivat toate celelalte. Citind tot mai mult despre istorie am ajuns, în mod inevitabil, să fiu pasionat de subiecte aleatorii precum geopolitica şi teologia care astăzi, pentru mine, reprezintă un interes mai mare decât istoria. Ce pot să spun, odată ce cunoşti ceva o să trebuiască să cauţi tot mai multe informaţii care sunt legate de acel ceva. În ceea ce priveşte psihologia, îmi place să studiez firea umană, felul în care individul acţionează, gândeşte. Atât pentru a mă cunoaşte pe mine cât şi pentru a-i cunoaşte şi ajuta pe alţii. Pot să spun că, în egală măsură, am fost atras de putere de mic. Putere şi cunoaştere. Lucruri pe care le asociez cu materiile mai sus menţionate.

Vezi în NATO și UE un aliat tradițional al României. De ce? În același timp, consideri Rusia cel mai mare dușman al țării noastre. Care este motivul care te face să crezi asta?
Nu doar un aliat tradiţional, ci şi natural. Idealistic vorbind, noi suntem un popor european şi nu putem să ne regăsim în altă configuraţie geopolitică (sau geostrategică) decât una europeană, iar americanii au fost principalii noştri aliaţi după căderea regimului comunist. Au susţinut aderarea României atât la NATO cât şi la Uniunea Europeană, asta după ce au susţinut rezistenţa anti-comunistă cât timp România a făcut parte din lagărul sovietic. Pragmatic vorbind, nu avem alte opţiuni. Aderarea României la cele două structuri occidentale înainte menţionate s-a făcut în contextul în care de partea cealaltă se găsea Federaţia Rusă. Aceste două structuri sunt singurele lucruri care ne asigură suveranitatea şi independenţa faţă de Rusia. Totodată, ele promovează şi interesele noastre privitoare la Republica Moldova. Şi cu asta ajung la a doua întrebare, statutul Rusiei ca duşman al ţării noastre. De la Petru cel Mare până astăzi, Rusia a dus o politică incontestabilă de expansiune în dezavanatajul ţărilor vecine. Această politica a fost mereu farul călăuzitor al Rusiei, indiferent sub ce regim, pan-slavist sau comunist. Politica de rusificare în Basarabia a fost începută de ţari, întărită de Stalin şi perpetuată astăzi regimul autoritar al lui Vladimir Putin. Singura relaţie pe care un stat vecin al Rusiei o poate avea cu această ruină sovietică este una de sclavie sau duşmănie. Ca atare Rusia este un inamic absolut al existenţei statului Român, cum este şi pentru Georgia, Ucraina, etc.

Crezi că actuala clasă politică poate aduce România pe drumul cel bun? Ce crezi despre alianța cu China?
Depinde la cine ne referim prin clasă politică. Avem oameni politici de valoare, cu o amplă expertiză în diferite domenii, cu un discurs adecvat pentru un stat care se vrea democratic, integrat în alianţa euro-atlantică. Aceşti oameni se regăsesc în diferite partide politice, îndeosebi în cele de dreapta. Dar sunt prea des umbriţi de către politicieni mici şi lipsiţi de orice vocaţie sau ideal în această direcţie. Cred că România are nevoie de o clasă politică vizionară, capabilă să producă schimbări unde trebuie şi să conserveze lucrurile care funcţionează. O clasă politică mânată de interesul naţional şi de idealurile pe care le reprezintă în faţa electoratului. Alianţa cu China nu-şi are locul. Cred că o minimă relaţie diplomatică trebuie, dar mâinile statului chinez sunt pătate cu sânge. Un stat oligarhic, aliat cu forţe opuse intereselor româneşti şi europene.

Care este modelul tău de viață?
Grea întrebare, îmi găsesc modele în multe persoane sau personalităţi. De la membri familiei mele până la personalităţi istorice sau actuale. Cred că am modele diferite pentru lucruri diferite. Ca model de viaţă prefer să-mi urmez proprile gânduri şi vise, raportându-mă adeseori la persoane precum Mareşalul Ion Antonescu, Eugen Cristescu, Ion Gavrilă Ogoranu, Alexandru Ioan Cuza, Mircea Eliade, Carl Jung, Arthur Schopenhauer, Lucian Blaga, Friedrich Nietzsche, J.E. Hoover, Jim Morisson etc. sau personalităţi actuale precum dl. G. C. Maior, M.R. Ungureanu, Crin Antonescu, gen. Mircea Chelaru, etc.

Ca orice tânăr bănuiesc că ai și alte pasiuni. Cum îți petreci timpul liber?
Îmi place să ascult muzică, de obicei rock sau clasică, în special melodiile care un mesaj aparte sau în care mă regăsesc şi să citesc tot ce apuc. Înafara de asta îmi place să ies cu prietenii de câte ori am ocazia, să ies în natură, să fac sport şi să mă joc pe calculator. De asemenea, timpul petrecut cu cei apropiaţi este foarte important pentru mine.

Ce perspective de viitor ai?
Înca nu sunt în totalitate decis. Vreau să-mi continui studiile într-un domeniu de care sunt pasionat şi de unde pot să fac ceva interesant, care să conteze şi de unde-mi poti sluji patria şi idealurile pro-europene.
În încheiere ce dorești să le transmiţi cititorilor blogului?
Să nu uite niciodată că libertatea individului şi dragostea faţă de patrie sunt valori fundamentale pentru umanitate, valori clădite pe sângele a generaţii întregi şi care nu pot fi uitate. România este o ţară importantă în actuala ecuaţie geopolitică, o ţară importantă din punct de vedere cultural de asemenea, o ţară care încă are un viitor iar acel viitor suntem noi. Tinerii. Acest viitor vrea Vocea Patriei să-l promoveze.
Îți mulțumesc pentru interviu și sper să ai ocazia sa-ți împinești idealul. Mult succes!
Mult succes si tie!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s