27 martie 2014 – 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Pe 27 martie se împlinesc 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În 1918 Basarabia devenea prima provincie românească care se unea cu Vechiul Regat, urmată apoi de Bucovina și Transilvania în octombrie și respectiv decembrie al aceluiași an.

Astăzi, la 96 de ani de la unire, România are o datorie, nu atât politică, cât morală – constituirea unui spațiu comun de democrație, stabilitate și prosperitate pentru cetățenii români și moldoveni. România trebuie să continue să sprijine în cel mai ferm mod cu putință parcursul european al Republicii Moldova, prin aderarea la Uniunea Europeană.

Aderarea vecinilor noștri la Uniunea Europeană trebuie să constituie proiectul național al României și contribuția noastră ca stat membru al comunității europene. România trebuie să demonstreze coerență și consecvență în atingerea acestui obiectiv, fără de care nu putem asigura succesul proiectului de intregrare a Republicii Moldova.

Strategia României ar trebui să fie și una de implicare directă în comunitatea moldovenilor, în împlinirea nevoilor percepute la nivelul orașelor și satelor de dincolo de Chișinău. Așa România își poate face simțită altfel prezența la Bălți, la Edineţ, la Tighina și Taraclia, iar apropierea de UE va fi percepută ca o nevoie, ca pe un lucru pozitiv la nivel uman. Dincolo de întâlnirile de la cel mai înalt nivel de la Chișinău, mesajul pro-european trebuie făcut să ajungă la cetățenii moldoveni prin gesturi mult mai simple. Pietruirea unui drum comunal cu fonduri europene sau românești înseamnă foarte mult pentru o comunitate săracă, la care propaganda pro-rusă ajunge mult mai ușor.

În timpul mandatului meu de șef al diplomației românești, România a reușit să articuleze, pentru prima dată, o strategie coerentă în ceea ce privește sprijinirea parcursului democratic și european al Republicii Moldova. Îmi doresc ca România și Republica Moldova să se regăsească, ca o națiune, în interiorul UE. Decizia Consiliului, de a aproba liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, este un prim pas important. Ținând cont de situația regională, sper ca oficialitățile de la Bruxelles să răspundă pozitiv și cu maximă urgență la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, depășind toate piedicile puse de criteriile de admitere.

Republica Moldova va fi o poveste de succes, au fost îndepliniți pași importanți în consolidarea democrației și a statului de drept. Republica Moldova trebuie să meargă înainte, destinația finală fiind statutul de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

De Mihai Răzvan Ungureanu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s