Crimeea nu poate fi alipită Rusiei. Unde au greșit juriștii lui Putin

Crimeea nu poate fi alipită Rusiei, deoarece nu este un stat suveran. De această părere este expertul ucrainean de la Institutul de Psihologie socială și politică, Pavel Gornostai.

Potrivit expertului, decretul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la alipirea Crimeii a fost în discordanță cu rezultatele referendumului desfășurat pe teritoriul peninsulei.

„În componența Federației Ruse pot intra numai componente independente și este interzisă alipirea unor teritorii care aparțin altui stat. Decizia „autorităților” din Crimeea cu privire la independența Crimeea nu poate fi legitimă, pentru că ea nu a fost confirmată de referendum. Chestiunea cu pivire la independență nu fost inclusă în buletinele de vot”, susține expertul.

Pavel Gornostai afirmă că, în acest context, era necesară organizarea a două referendumuri: unul cu privire la independență, iar altul – cu privire la alipire. Mai mult decât atât, al doilea plebiscit putea fi desfășurat după formarea instituțiilor de stat, iar pentru aceasta este nevoie de ani la rând.

„Întrucât independența Crimeii nu a fost confirmată la referendum, ea rămâne teritoriu al Ucrainei, iar „dorința” de a fi parte a Rusiei, rămâne doar o dorință”, a conchis expertul.

Acum o săptămână, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaştere a Crimeii ca stat independent.

„Ținând cont de dorința popoarelor din Crimeea, exprimată la referendumul din 16 martie 2014, se recunoaște Republica Crimeea, în cadrul căreia orașul Sevastopol are statut special, în calitate de stat suveran și independent. Acest decret intră în vigoare de la data semnării”, se arată în textul documentului semnat de Putin.

De pe nasul.tv

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s