Cine sunt susţinătorii Rusiei din România ?

De Veghe Patriei, Frontpress, Vocea Rusiei, acestea sunt doar câteva din paginile web care se pretind naţionaliste, apărătoare ale interesului naţional, dar care promovează ( conştient sau inconştient ) expansionismul rusesc. În fiecare zi alături de articole cu caracter anti-semit, extremist sau jocuri de-a revoluţionarii găsim elemente de propagandă rusească inspirate din anti-americanismul sec al unor indivizi lipsiţi de orice studii în probleme de geopolitică, dar care văzând o problemă mai mare în drepturile unor minorităţi decât în forţele care ameninţa existenţa României ca a stat, aleg să susţină un regim criminal şi anti-românesc.

Este inutil să argumentez în acest articol de ce ideile lor sunt complet eronate şi nu reprezintă altceva decât un mare sincretism ideologico-religios. Un cocktail ieftin de comunism, naţionalism, păgânism şi ortodoxism. Acest articol este menit să trateze cu totul alt subiect şi anume identitatea celor care sunt în spatele propagandei ruseşti de pe teritoriul României. O identitate pe care aceşti indivizi o ascund cu brio după jocuri de cuvinte, tehnici de manipulare şi minciuni ordinare sub stindardul iubirii de neam, care pentru ei nu poate fi altfel decât verde.

Primul şi probabil unul din cele mai relevante, dar totodată cancaniste, organe de propagandă a Kremlinului pe teritoriul României este blogul De Veghe Patriei. Acest blog s-a făcut cunoscut în blogosfera românească prin articolele extremiste, de incitare la conflicte interetnice şi inter-religioase, prin teorii ale conspiraţiei ce dau în totalitatea penibilului, dar mai ales prin articolele isterice cu titluri de 10 pagini şi un conţinut scris limitat, dacă nu inexistent, de laudă la adresa ”ţarului” de la Kremlin.

Promovându-se pe sine ca un ”martir” al naţionalismului administratorul acestui blog a uitat să menţioneze cine este el în realitate. S-a ascuns după identitatea unor prieteni imaginari creaţi de mintea lui, pe care ia plasat pe teritoriul Americii pentru a scăpa de eventualele sancţiuni ale legii româneşti, şi a început un val de provocări în spiritul celei mai ieftine manipulări pentru a-şi atinge ţelurile. Numele său este Cătălin Dănoiu.

Membru al asociaţiei Noua Dreaptă, cu o duzină de excluderi şi suspendări la activ, ultras al echipei Rapid Bucureşti, om cu un caracter profund coleric şi tulburări obsesiv-compulsive, ”creştin” de ciomag şi ”patriot” de ură, acest individ este singurul administrator al blogului De Veghe Patriei. Din conversaţiile avute în trecut cu el ( pe vremea când îmi publica editorialele pe blogul său ) pot deduce nu doar problemele sale nervoase, ci şi necinstea sufletească de care acest om poate da dovadă când vine vorba de blogul său şi propria-i persoană.

Odată a publicat un articol în care a promovat ideea unei tabere ”naţionalist-ortodoxe” pe teritoriul României. O tabără în care biciuirea, asprimea, postul, rugăciune şi alte apucături din mintea lui schizofrenică ar fi la ordinea zilei. Evident, această tabără era imposibilă din punct de vedere practic, iar ideile din spatele taberei erau complet cretinoide. La telefon am vorbit cu el despre asta doar pentru a auzi din gura lui că nu e nimic serios, ci doar vrea să pornească un scandal pentru a creşte imaginea blogului său în presă. Ceea ce, din păcate, a avut succes.

În mod evident Cătălin Dănoiu se foloseşte de arta manipulării pentru a-şi răspândi ideile exaltate şi schizofrenice. Face un blog, creează o echipă imaginară ( tot ce este publicat pe acel blog reprezintă aceleaşi idei, totul este scris la fel, de fiecare dată când vorbeam cu el încerca să mintă că publică cei doi ”americani” inexistenţi, ca mai apoi să-mi spună că are de publicat ceva pe blog ), o plasează în state pentru a evita posibile pedepse, caută poze de doi lei pe google cu nişte tineri anonimi, îi prezintă drept prietenii săi imaginari. Evident, publică articole al căror principal conţinut este un titlu extrem de lung şi isteric scris cu caps lock, în tot ce scrie nu aduce argumente reale ci menţionează totul ca pe un adevăr deja cunoscut, manipulând astfel cititorii că el deţine adevărul şi orice altceva ar fi o dogmă.

Asta mă duce cu gândul la un alt lucru, la faptul că înafara de puterea Rusiei, nici el nu crede în ce scrie pe acel blog. Băutor de cola ”masonică”, ultras, isteric renumit, amator de bătăi şi ameninţări, administratorul blogului De Veghe Patriei reacţionează cu zel doar la numele lui Putin, pe care-l laudă cu fiecare ocazie. Apoi postează pe wordpress laude la ”fraţii Saccsiv şi Apologeticum” pe care mai târziu îi înjură la telefon ( pe bună dreptate ). Cât despre cum stă el ”de veghe patriei”, din ce am discutat la telefon reiese doar că este complet dezinteresat de soarta Basarabiei, de soarta României şi chiar de religia pe care o propagă, fiind interesată doar de distrugerea în masă a ”poponarilor, jidanilor şi ungurilor”, după cuvintele sale.

Cancanul acesta al propagandei ruseşti în România a obţinut un număr extrem de mare de cititori datorită articolelor complet penibile, de scandal, care atrag în general masa oamenilor mai puţin raţionali din societate şi atraşi de ”senzaţional”. Astfel el pregăteşte o adevărată armată de clovni a ruşilor pe teritoriul României, gata să susţină Rusia în orice conversaţie nu prin argumente raţionale ci prind aceleaşi apucături isterice şi atacuri la adresa occidentului, uitând să arate relele Rusiei şi prezentând, în mod total subiectiv, acţiunile occidentului drept ”diabolice”. Prin asta Cătălin Dănoiu se poate mândri cu titlul de Dan Diaconescu la internetului. Talpa dreapta a lui Vladimir Putin.

O a doua grupă semnificativă de propagandişti ai Rusiei sunt, mai mult inconştient decât cei de la DVP, administratorii site-ului de ştiri ”naţionaliste” Frontpress. Cunoscându-i pe aceştia, membri ai Noii Drepte Timişoara, am putut observa o puternică tentă spre ideologia naţionalismului revoluţionar de stânga. La baza ideilor lor stă naţional-socialismul german, tradiţionalismul lui Julius Evola şi un puteric spirit anti-americanist bazat pe ideea că globalizarea nu ar fi un factor natural, ci un proces de distruge a civilizaţiei europene.

Plecând de la acest spirit anti-americanist membri redacţiei Frontpress sunt pregătiţi să susţină orice prostie care are ca factor de propagandă conservatorismul şi opoziţia faţă de occident. Astfel ei ajung să susţină Rusia ca pe un aliat, deşi este un duşman natural al poporului român încă de pe vremea ţarismului, nu doar a comunismului, în contra singurelor structuri care ne asigură suvernitatea, securitate şi unitatea naţională : NATO şi Uniunea Europeană.

Astfel redacţia Frontpress arată o lipsă totală de dezinteres faţă de obiectivele noastre ca naţiune liberă sau o totală lipsă de cunoaştere în domeniul geopoliticii. Ceea ce nu-i chiar de mirare. Evident, aceştia pot pretinde că sunt un blog imparţial şi prezinte opinii variate, dar când majoritatea articolelor tale susţin o anumită idee e clar că aceea idee este promovată de tine. La fel de bine ei susţin că nu susţin propaganda naţional-socialistă sau rasistă, dar în spatele cortinelor acestea sunt ideile care animă Noua Dreaptă Timişoara şi redacţia Frontpress. Afirmaţii în care mă bazez pe propriile mele discuţii cu ei şi pe o simplă analiză psihologică a materialelor postate pe acel blog. Omniprezenţa articolelor despre nazism şi Rusia arată clar interesul puternic al redacţiei Frontpress în aceste două lucruri.

În sfârşit, al treilea organ de propagandă rusească pe teritoriul României, singurul oficial şi singurul cât de cât competent în ceea ce face este site-ul de ştiri rusesc ”Vocea Rusiei”. Un site care promovează în mod clar interesele Rusiei apelând la credinţa religioasă a majorităţii românilor, la conflictele interetnice dintre români şi maghiari, cât şi la spiritul anti-americanist, conspiraţionist, care a devenit o modă prin muzica hip-hop. În spatele acestui site stau oameni care şi-au uitat cu totul ţara, o adevărată divizie ”Tudor Vladimirescu” a sec. XXI şi care susţin o naţiune opusă intereselor României.

Evident, Rusia are mai mulţi susţinători pe teritoriul României, dar aceste trei site-uri reprezinte baza coloanei ruseşti în România. Mai sunt şi skinheads care susţin Rusia doar că-s uşor de manipulat, sau pentru că le plac rusoaicele şi vodka. Motive tipice pentru masele de manevră. Mai sunt fanatici religioşi care susţin conceptul aberant al unui imperiu religios în plin secol XXI. Multe tipuri de oameni, multe tipuri de propagandă pro-rusă. Cert este că această propagandă este prezentă pe teritoriul României într-un moment în care relaţiile româno-ruse sunt mai reci decât înainte ( ele niciodată n-au fost cu adevărat calde ), această propagandă critică orice instituţie a statului şi tot ce reprezintă statul român, ne critică toţi aliaţii şi caută să aducă în mentalitatea populară spiritul defetist ca România să nu fie un puternic bastion la graniţele NATO şi UE.

Indivizii din spatele propagandei ruseşti pot face acest lucru intenţionat sau din pură prostie. Evident, libertatea de exprimare le asigură dreptul să facă acest lucru, dar este inadmisibil ca o contra-propagandă la propaganda rusească să nu se ridice. Românii trebuie să-şi cunoască adevăraţii aliaţi, adevăratele interese, dar şi cine sunt acei câţiva exaltaţi din rândurile lor care susţin o forţă opusă acestor interese. O forţă ca şi-a găsit aliaţi în extremismul maghiar şi în toate mişcările care doresc să aducă Europa într-o nouă epocă întunecată. Noi cei care vedem adevărul trebuie să acţionăm pentru promovare sa şi să rezistăm în faţa tăvălugului de minciuni şi manipulări ale unor urlători.

De Alexandru Sudiţoiu

Alte surse : http://catalin-danoiu.blogspot.ro/

Advertisements

4 thoughts on “Cine sunt susţinătorii Rusiei din România ?

  1. Asta se întâmplă atunci când te apuci să scrii articole înainte ca ideile şi personalitatea ta să fie conturate. Am multe articole vechi cu care nu mă mai identific şi multe opinii pe care mi le-am schimbat.

   Articolul menţionat de dv. este un astfel de articol. O greşeală a trecutului, care s-a datorat mai mult sentimentului de ”prietenie” decât opiniei mele, dar voi scrie şi despre asta mai mult în viitor.

   În momentul de faţă opinia mea este perfect conturată şi pot să zic cu certitudine că asumându-mi greşelile trecutului caut să le repar.

 1. Având în vedere vârsta ta, mă îndoiesc că opiniile tale sunt perfect conturate chiar și acum. Sari dintr-o extremă în alta, dacă e să compar articolul ăsta cu cel din trecut. Iar când vine vorba de geopolitică cunoști prea puține la vârsta ta (având în vedere lipsa studiilor) pentru a putea aduce în discuție lipsa cunoștințelor altora pe acest subiect.

  Nici Rusia, dar nici NATO sau UE nu ne vor binele și nu ne vor garanta securitatea. Dacă ai avea cunoștințe solide de geopolitică, istorie și relații internaționale, precum și despre realitatea din mediul politic românesc, ai fi știut că pentru NATO suntem carne de tun, iar pentru UE o colonie. E clar că avem și vina noastră că suntem aici, dar aici ne vrea și SUA și UE, la fel de mult ca Rusia.

  Dar e la modă acum să criticăm doar Rusia și să vedem doar ce-i bine și frumos în NATO și UE. Crezi că ți-ai format un nou mod de a gândi, dar te lași purtat de val. Ce scrii tu aici e exact ca cea ce ne prezintă mass-media de sistem, originalitatea lipsește.

  1. E şi asta o opinie, dar totuşi mi se pare relevant felul în care toţi asumă că mass-media de sistem este răul, este mainstream-ul. Privind din alt punct de vedere mass-media cu apucături revoluţionare este ceva mainstream în momentul de faţă şi ceva rău, lipsit de originalitate. Dacă mass-media de sistem are nişte idei bine închegate nu se poate spune acelaşi lucru despre blogosfera naţionalistă care nu are altceva decât un cocktail revoluţionaro-rasisto-anti-american de prost gust. Nu-i de mirare că în sec. XXI naţionalismul nu mai atrage intelectuali, ci doar oameni de stradă, intelectualii preferând ideile clare şi serioase, nu un amalgam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s