Care lume unipolară domnule Putin ?

Preşedintele Federaţiei Ruse, fostul ofiţer KGB Vladimir Putin a declarat recent că ordinea unipolară a lumii s-a sfârşit. Acesta a declarat că ne îndreptăm cu paşi repezi spre o nouă ordine multipolară. Mă întreb totuşi, când a existat o lume unipolară ?

Mă uit în toată istoria recentă a omenirii şi nu reuşesc să găsesc un astfel de exemplu. În perioada războiului rece se putea  vorbi de o lume bipolară, în care America şi URSS reprezentau principalii factori decizionali. După războiul rece lumea s-a schimbat enorm, intrând într-o eră de multipolaritate, vizibilă şi astăzi.

Această eră multipolară a adus actori noi în lupta dintre state. Uniunea Europeană, corporaţiile internaţionale şi organizaţii teroriste sau paramilitare. Toate acţionând ca importanţi factori decizionali în politica lumii.

Ori în acest context aş dori să-l întreb pe dl. Putin şi pe susţinătorii săi : unde este lumea unipolară pe cale de dispariţie ? Aşa ceva nu a existat niciodată în istoria modernă. E doar un mit propagandist din hidra ideologico-religioasă a lui Dughin. Ori acest mit trebuie să rămână în cartea de basme ( sau poveşti de groază după caz ) şi nu în lumea reală a geopoliticii.

De Alexandru Sudiţoiu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s