Talvisota sau războiul de iarnă

Războiul de iarnă a fost un conflict militar ce s-a derulat pe teritoriul Finlandei din 30 noiembrie 1939 până-n 13 martie 1940. A fost un conflict între forţele militare ale micuţului stat finlandez conduse de către generalul Emil Mannerheim împotriva forţelor Uniunii Sovietice. Aceştia din urmă au atacat Finlanda pentru a anexa o parte din teritoriul lor şi pentru a-i ”ferici” pe finlandezi cu ideologia comunistă.

În timpul războiului de iarnă soldaţii finlandezi au luptat cu o bravură nemaivăzută împotriva tancurilor ruseşti. Aceştia fiind echipaţi doar cu simple puşti şi câteva uniforme au improvizat ( atunci s-a născut cocktail-ul Molotov ), au luptat cu bravură şi au reuşit să-i scoată pe sovietici din ţară pe cont propriu. Pe câmpul de luptă s-au distins o mulţime de soldaţi viteji, printre care se numără şi ”Moartea Albă”, lunetistul Simo Häyhä care a afirmat mai târziu : ”Eu doar mi-am făcut datoria şi am dus la îndeplinire ordinele primite”.

Războiul de iarnă ne oferă un model excelent despre cum o forţă militară destul de mică, dar cu oameni capabili să-şi înfrângă propriile temeri şi cu lideri politico-militari capabili poate să înfrunte o forţă de zece ori mai mare. Nu numai să înfrunte această forţă ci şi să o învingă. Spiritul viking al poporului finlandez s-a evidenţiat în timpul acelui război.

Sursa : Vocea Patriei

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s