Procurorul sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, urmarit penal de DNA pentru nereguli grave in dosarul Traian Berbeceanu

Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva procurorului sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, acuzat de nereguli grave in cazul Traian Berbeceanu, sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, inclusiv de arestarea preventiva a acestuia in absenta probelor sau de folosirea de declaratii obtinute in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate.

Cazul Traian Berbeceanu a fost foarte mediatizat si a tinut prima pagina a ziarelor la sfarsitul anului trecut, cand, la Deva, au avut loc si cateva manifestatii de solidarizare cu acesta. Vezi aici care erau acuzatiile DIICOT, la acea vreme.

Contactat telefonic de Antena 3, Traian Berbeceanu a refuzat sa comenteze informatia, precizand doar: “Am totala incredere ca adevarul va iesi la iveala”.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de:

 • Ioan Muresan, procuror sef al DIICOT – ST Alba, pentru savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si represiune nedreapta
 • Alin Muntean, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, pentru complicitate la savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la represiune nedreapta.
 • Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.

Care sunt suspiciunile legate de Ioan Muresan:

 • a dispus, prin ordonanta din 21.10.2013, inceperea urmaririi penale si retinerea pe o perioada de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pentru mai multe infractiuni, in absenta existentei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea faptelor
 • a folosit declaratii obtinute in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Traian Berbeceanu, prin intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, pentru a le determina sa dea declaratii impotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fara relevanta probatorie, aducand astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia.

Care sunt acuzatiile legate de Alin Muntean:

 • obtinerea unor declaratii de martor impotriva lui Traian Berbeceanu in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze)
 • acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Traian Berbeceanu
 • intocmirea in cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu continut neverificabil, avand caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de proba
 • intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, cu scopul de a le determina sa dea declaratii impotriva lui Traian Berbeceanu, aducand o grava vatamare intereselor legale ale acestuia.

Nicolaie Cean este acuzat de acte de complicitate, prin:

 • punerea la dispozitia procurorului anchetator a unor martori partinitori, dispusi sa dea declaratii impotriva persoanei cercetate,
 • transmiterea catre persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii ca, daca vor accepta sa faca afirmatii in sensul inculparii lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme in anumite dosare,
 • manipularea anumitor martori prin furnizarea, catre acestia, anterior audierii lor, a unor informatii nereale, pe care acestia, intrebati fiind, sa le expuna procurorului anchetator.

Procurorii DNA considera ca, prin indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre Ioan Muresan, Alin Muntean si Nicolaie Cean, cei trei au obtinut atat pentru ei insisi, cat si pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial.

“Aceste foloase au constat in retragerea avizului de politie judiciara pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, inlaturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub invinuire, asigurarea accesului la informatiile pretins detinute de acesta impotriva unor magistrati si ofiteri de politie”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Care sunt elementele continute in Ordonanta de efectuare a urmaririi penale:

In dosarul instrumentat de DIICOT – ST Alba, ofiterului Traian Berbeceanu i s-a imputat in esenta ca, prin prisma atributiilor sale de serviciu ca sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, cu grad de comisar sef, desi a avut cunostinta de savarsirea de fapte de natura penala de catre diverse persoane din raza sa de competenta, nu si-a indeplinit obligatiile de serviciu, folosind informatiile obtinute in interes propriu sau in interesul unor persoane aflate in atentia organelor de urmarire penala.

In acest sens, in sarcina ofiterului s-a retinut ca a inteles sa-si asigure apartenenta la un cerc economico – financiar-politic menit sa-i asigure continuitatea in fruntea institutiei respective, inclusiv prin sponsorizari primite de la acest cerc pentru Inspectoratul de Politie al Judetului Alba si Inspectoratul Scolar Hunedoara.
De asemenea, in sarcina lui Traian Berbeceanu s-a retinut implicarea intr-un alt dosar inregistrat la DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, in sensul ca ar fi atentionat o persoana cu privire la perchezitiile ce urmau a se efectua in lunile mai si octombrie 2012 atat la domiciliul acestuia, la societatea sa, cat si a altor persoane implicate.

In ziua perchezitiei din octombrie 2012, s-a retinut ca masina inculpatului Traian Berbeceanu ar fi fost observata stationand in apropiere de societatea apartinand persoanei atentionate.

Sub un alt aspect, s-a retinut in sarcina lui Traian Berbeceanu ca ar fi dat ajutor unui grup infractional al carui lider era folosit de ofiter in interes propriu, pentru a controla alte grupuri infractionale. In baza acestor elemente s-a dispus retinerea, urmata de propunere de arestare preventiva a lui Traian Berbeceanu pentru presupusa activitate infractionala de o amploare deosebita.

Dupa punerea in miscare a actiunii penale si retinerea inculpatului Berbeceanu Traian din data de 24.10.2013, pe o perioada de 24 de ore, acesta a fost prezentat Curtii de Apel Alba, cu propunere de arestare preventiva, in baza referatului intocmit de procurorul Ioan Muresan, admisa de catre instanta de judecata.

Arestarea preventiva a fost prelungita, dar abia ulterior acestui moment procesual a rezultat ca declaratiile martorilor audiati in cauza se refereau fie la aspecte despre care acestia sustineau ca le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concretete, fara relevanta la nivel probator.
De asemenea, s-a constatat ca s-a omis a se face referire la concluziile unei testari poligraf, care nu erau favorabile sustinerii acuzarii.

Astfel, s-a inlocuit masura arestului preventiv cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, pe o durata de 30 de zile, de la 26.11.2013 la 25.12.2013 inclusiv.

Ca urmare a probelor administrate in prezentul dosar al DNA, a rezultat ca, in luna august 2012 procurorul Ioan Muresan i-a solicitat in repetate randuri lui Traian Berbeceanu, sef al B.C.C.O. Alba, sa il numeasca pe ofiterul Alin Munteanu sef al Serviciului de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor ( S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.

In urma verificarilor in cadrul serviciului, Traian Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind inregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum si lipsa din registrul de evidenta a cauzelor penale a datelor privind dosare inregistrate in noiembrie – decembrie 2010, in lucru la ofiterul Alin Munteanu.
In aceste conditii, avand suspiciuni cu privire la Alin Munteanu, Traian Berbeceanu a refuzat solicitarea procurorului Ioan Muresan.

Aspectele mentionate mai sus, care periclitau pozitiile functionarilor publici, precum si interesele unor persoane din anturajul acestora, sustine DNA, i-au determinat pe procurorii DIICOT Muresan Ioan si Cean Nicolaie, impreuna cu ofiterul de politie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, sa conceapa un plan prin care, folosindu-se de prerogativele si atributiile functiilor detinute, sa obtina, in mod injust, denigrarea si decredibilizarea ofiterului de politie Traian Berbeceanu, retragerea avizului de politie judiciara detinut de acesta, precum si inlaturarea ofiterului din dosarele pe care le instrumenta.

Astfel, in acest context a rezultat ca, incepand cu luna mai 2013, in mai multe dosare de urmarire penala aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, procurorii DIICOT Ioan Muresan si ofiterul de politie judiciara Alin Muntean au directionat declaratiile unor invinuiti si martori audiati in aceste cauze, fara legatura cu obiectul cauzelor si fara existenta vreunei sesizari scrise, catre persoana lui Traian Berbeceanu, evidentiindu-se o actiune concertata pentru obtinerea, in orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea acestuia in fapte de natura penala.

Pentru a obtine acele declaratii de la invinuiti, ofiterul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate in stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate
 si utilizarea unor telefoane mobile fara supraveghere.

O alta categorie de declaratii ce au fost utilizate de Muresan Ioan in sustinerea acuzarii au constituit-o cele luate unor persoane aflate in relatii vadite de dusmanie cu Traian Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate in urma actiunilor BCCO).

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigatii, intocmite preponderent in perioada august-octombrie 2013, de ofiterul Muntean Alin, care era si ofiter de caz, continand aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legaturi ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, daca ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate in acea perioada de catre cei ce le-au cunoscut.
De asemenea, ofiterul de politie Alin Muntean a intocmit mai multe procese-verbale avand ca obiect constatari ale unor legaturi infractionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentand date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de catre Traian Berbeceanu a unor informatii catre mediile infractionale.

Referitor la invinuirea adusa lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumita persoana despre perchezitia din 10.05.2012, a rezultat ca postul telefonic mentionat de procurorul Ioan Muresan in referatul cu propunere de arestare ca fiind al persoanei atentionate nu apartinea acesteia, ci era utilizat de o alta persoana.

In ce priveste invinuirea de a fi informat aceeasi persoana despre efectuarea, in data de 8.10.2012, a unei perchezitii domiciliare, referatul cu propunere de arestare intocmit de Muresan Ioan contine o expunere de date neconcludente pentru cauza.

A mai rezultat ca martorii ar fi fost indemnati sa dea astfel de declaratii defavorabile lui Berbeceanu Traian, cu promisiunea ca li se va usura situatia juridica in anumite cauze penale, dar nu ca beneficiu legal, ci dandu-li-se de inteles ca “nu vor mai avea probleme”.

Din actele prezentului dosar a mai rezultat ca suspectul Cean Nicolaie, care pana in vara anului 2013 a functionat ca procuror in cadrul DIICOT-ST Alba, a pus la dispozitie procurorului anchetator Muresan Ioan si ofiterului de politie Muntean Alin, in intelegere cu acestia, martori dispusi sa dea declaratii impotriva lui Berbeceanu Traian si a transmis catre persoane ce urmau a fi audiate promisiunea ca, daca vor accepta sa faca afirmatii in sensul inculparii lui Berbeceanu Traian, nu vor mai avea probleme in anumite dosare; de asemenea, Cean Nicolaie a manipulat anumiti martori prin furnizarea catre acestia, anterior audierii lor, a unor informatii nereale, pe care acestia, intrebati fiind, sa le expuna procurorului anchetator.

De pe hotnews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s