Patru cetăţeni ungari, printre care şeful Gărzii Maghiare, au interdicţie un an în România

Luni seara Szavay Istvan alături de alţi 3 cetăţeni maghiari au primit interdiciţie de a intra în România. Această măsură vine în urma evenimentelor de la Târgu Mureş în care un conflict între jandarmi şi maghiari a avut loc simultan cu prezenţa unor extremişti din Ungaria la manifestările pentru autonomie. Conform purtătorului de cuvânt al MAI, interdicţia este valabilă timp de un an.

Cei patru sunt cunoscuţi pentru legăturile lor şi poziţia de influenţă în cadrul unor organizaţii extremiste şi separatiste din Ungaria. Membri importanţi ai Jobbik, HVIM, Noua Gardă Maghiară şi ”Oastea Haiducilor”, aceştia au promovat şi promovează în mod constant separatismul etnic şi teritorial, ideea de ”Ungaria Mare”, respectiv autonomia Ţinutul Secuiesc şi chiar alipirea N-V Transilvaniei la Ungaria. Doi dintre ei sunt parlamentari din partea partidului extremist Jobbik.

Interdicţia intrării pe teritoriul România a fost dată pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente care pot afecta ordinea publică pe teritoriul României.

Această decizie vine în sprijinul unor articole din Constituţia României care interzic cu desăvârşire propaganda separatistă, rasistă şi xenofobă pe teritoriul României, definită prin Constituţie ca şi ”stat naţional, unitar, independent şi indivizibil”.

Referitor la aceste persoane există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Momentan nu s-a declarat nimic privitor la cum va fi prevenită influenţa extremiştilor maghiari după trecerea interdicţiei de un an. Cetăţenii Uniunii Europene nu pot primi interdicţie de a intra într-un stat european pentru o perioadă mai lungă de 10 ani.

Sursa : Vocea Patriei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s