Mihai Răzvan Ungureanu: Anexarea Crimeei, JAFUL PERFECT! Se intră înapoi în Războiul Rece

Este oficial! Crimeea a fost anexată Rusiei. Este o decizie istorică pentru Europa. Într-un discurs îndelung aplaudat, Vladimir Putin a trecut în revistă istoria acestei regiuni, despre care a spus că a fost a Rusiei dintotdeauna. Preşedintele rus s-a declarat în favoarea anexării peninsulei şi a acuzat Occidentul de iresponsabilitate în gestionarea crizei din Ucraina. “Este jaful perfect!”, a declarat fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, la Realitatea TV.

“Anexarea Crimeei, jaful perfect în faţa unei comunităţi internaţionale încă în stupoare, şi jaful poleit, cu un discurs manipulatoriu de proporţii, în care sunt amestecate referinţele istorice, în care Kievul, potrivit vechii istorii imperiale ruse, este însăşi mama Rusiei imperiale, în care istoria Ucrainei nu are sens să existe câtă vreme Rusia este aceeaşi naţiune cu Ucraina, cum spune Vladimir Putin, jaful perfect în care, cu dispreţ şi aroganţă cosmice, Putin vorbeşte despre reunificarea Germaniei ca şi cum ar fi fost făcută prin forţa armelor, şi nu de dragul libertăţii. Dar un jaf e perfect atâta vreme cât nu este denunţat de nimeni, e perfect până în momentul în care se iau măsurile împotriva unui jaf”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, la Realitatea TV, în emsiunea “Jocuri de putere”.

Prin gestul său, apreciază Ungureanu, Vladimir Putin încearcă să intre în istorie.

“Jaful perfect, desfăşurat în faţa întregii lumi, în condiţiile în care Putin încearcă să intre în istorie, transformând dreptul internaţional în dreptul forţei. În momentul de faţă, Putin nu face altceva decât să invoce tot ceea ce înseamnă spirit naţionalist, în speranţa că situaţia politică se va plia pe interesele sale şi ale ţării pe care o conduce. În momentul de faţă, nimic nu mai este sigur, în Europa de Est cel puţin. Acordurile care consfințeau frontierele politice sunt şubrede. Acordul de la Helsinki devine o bucăţică de hârtie. Aranjamentele regionale şi subregionale de securitate au devenit caduce. În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă în Europa de Est este doar ochiul ciclonului, pentru că braţele acestui vârtej vor cuprinde toate statele prin consecinţele pe care le va avea, de la cele politice, la cele economice, de la cele sociale, la cele strategice. Din păcate, se intră înapoi în Războiul Rece. Suntem înapoi în 1949”, explică Ungureanu.

De pe realitatea.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s