10 beneficii ale capitalismului

Când vorbim de capitalism avem tendinţa de a critica acest sistem prezent în toate statele europene pentru diferite motive. Astfel propaganda şi retorica marxistă îşi face loc în viaţa noastră şi viitorul nostru, indiferent dacă sub forma sa naţionalistă sau comunistă. Totuşi cei care critică acest sistem economic prezintă doar o viziune îngustă şi interpretabilă clădită numai pe posibile slăbiciuni ale acestui sistem economic şi uită să-i prezinte beneficiile asupra societăţii. În articolul de faţă vrem să prezentăm 10 beneficii clare ale sistemul economic numit capitalism.

10. Sănătate

Prin capitalism avem posibilitatea de a găsi mai multe produse decât într-o societate în care piaţa este închisă, aparţinând statului. Putem găsi produse nesănătoase, dar şi sănătoase cu duiumul. Putem consuma mâncăruri cu grăsimi mici, vitamine, proteine, etc. şi datorită statisticilor de pe produs ştim exact ce luăm. Prin această varietate avem acces la o mulţime de diete şi un stil de viaţă sănătos, lucru imposibil în alte ţări.

9. Binele social

Ni se poate părea la o primă privire că în capitalism fiecare lucrează pentru profitul personal, dar dacă suntem mai atenţi putem observa că toate slujbele sunt interconectate şi fiecare slujbă are un beneficiu pentru altcineva. Muncitorii din fabrică produc lucruri fără de care nu putem trăi şi poliţiştii, militarii, etc. lucrează în mod constant pentru o societate sigură. Fiecare slujbă, chiar şi postura de patron, are în final o contribuţie pentru binele celuilalt. Asemeni unui organism în care fiecare celulă contează. Acest lucru se întâmplă respectând liberul arbitru, demnitatea umană şi promovând competiţia pentru o performanţă mai bună pe piaţa muncii. 

8. Egalitate

Trăim cu impresia că sistemul capitalist discriminează muncitorul în favoarea patronului, dar această este doar o stare naturală în care cel care investeşte are funcţia cea mai mare şi asigură locuri de muncă pentru altul, iar cel care nu are astfel de iniţiative este muncitorul. Fiecare, indiferent de origine socială sau rasială, are posibilitatea de a se realiza prin proprie iniţiativă. Principiul de bază în capitalism este că cu cât lucrezi mai mult cu atât mai mare va fi recompensa. 

7. Natura umană

Când privim la capitalism privim indirect la natura umană. Acest sistem funcţionează în concordanţă cu această natură. Ambiţia, avariţia, deşi pot fi negative sunt lucruri prezente în existenţa noastră. Capitalismul doar le pune în folosul societăţii. Prin munca individuală a milioane de oameni economia societăţii prosperă. Puterea spiritului competitiv se arată pe timp de război prin tehnologia avansată ( prezentă în statele capitaliste, inexistentă în cele socialiste precum Coreea de Nord ). 

6. Promovarea celor mai buni

Altruismul este promovat la rândul său. Stângiştii, anarhiştii şi mai nou naţional-bolşevicii au obiceiul să pretindă că doar un stat socialist poate promova o dreptate socială reală. Nimc mai neadevărat. În sistemul capitalist există zeci de milioane de asociaţii caritabile a căror activităţi sunt non-profit. Acestea vin din iniţiativă personală a unui individ sau a unui grup, promovând astfel spiritul civic şi iniţiativă, în contrast cu activităţi obligatorii forţate de către un regim socialist. 

5. Libertate

Cei mai bătrâni îşi aduc aminte regimul comunist şi cum au crescut într-o societate în care libertatea de exprimare era o insultă la adresa statului, iar fiecare ”tovarăş” trebuia să gândească la fel. Cei mai tineri cunosc doar sistemul actual, crescând într-o societate liberă şi într-un sistem educaţional în care poţi alege ce carieră vrei, fără să-ţi indice statul. Acesta este capitalismul : libertatea de a trăi viaţa aşa cum vrei. 

4. Clădit pe democraţie

Capitalismul nu este doar un sistem economic util, ci şi unul care funcţionează perfect într-un regim democratic şi în concordanţă cu valorile democraţiei. Fiecare primeşte dreptul la vot şi prin asta putere egală din punct de vedere politic, indiferent de rasă, sex sau clasă socială. 

3. Creştere economică

Capitalismul permite economiei să crească exponenţial. Este un principiu de bază pentru orice firmă că cu cât face mai mulţi bani cu atât poate investi mai mult în producţie şi cu cât investeşte mai mult în producţie cu atât face mai mult bani. 

2. Alternative viabile

Poate că unul dintre cele mai puternice argumente în favoarea unui sistem capitalist este acela că nici un alt sistem economic nu s-a dovedit la fel de eficient, sau măcar funcţional, în epoca noastră modernă. Aproape fiecare încercare de a implementa comunismul a eşuat. China a abandonat comunismul total deja şi implementează un capitalism dirijat de stat. Coreea de Nord trăieşte în sărăcie. Orice sistem centralizat riscă o corupţie enormă. 

1. Fericire

Studenţii universităţii din Leicester au publicat o ”hartă a fericirii” conform căreia ţările democratice, capitaliste şi liberale sunt cele mai fericite din lume. Acest lucru se datorează faptului că într-o piaţă liberă oamenii pot face rost de orice produse îşi doresc. De unde vin majoritatea acestor produse ? Din ţările mai puţin fericite precum lagărele socialiste în care economia este controlată totalmente de stat, iar o mulţime de produse sunt exportate în lumea liberă. 

Sursa : listverse.com , traducere făcută de redacţia Vocea Patriei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s