Hitler a pus mana pe o regiune, apoi a vrut Europa. Istoria se repeta cu Putin in Crimeea?

descărcare

Locuitorii din Crimeea vor face o alegere istorica duminica, ziua in care regiunea autonoma a Ucrainei va deveni, cel mai probabil, teritoriu rusesc. Liderii din peninsula sustin ca votul popular este doar o formalitate, asadar s-au grabit sa-si declare independenta fata deUcraina.

Masura era necesara pentru procedurile juridice ale alipirii republicii la Rusia, dar si pentru referendumul din 16 martie. In ciuda protestelor de la Kiev si a presiunilor comunitatii internationale, presedintele rus Vladimir Putin primeste Crimeea cu bratele deschise.

Crimeea si-a declarat independenta de Ucraina

Razboi la granita cu Romania: Parlamentul rus va respecta “alegerea istorica” a Crimeii la referendum

Rusia a ocupat mai multe baze militare din republica autonoma, in care cea mai mare parte a populatiei este formata din rusi, respectiv 60%, restul fiind ucraineni si tatari.

Etnicii rusi din Crimeea nu au fost de acord cu schimbarile de la Kiev, in urma revolutiei care a dus la demiterea si fuga in Rusia a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, si au iesit in strada.

Teoretic pentru a-si proteja oamenii, Putin a invadat peninsula, ceea ce le-a dat curaj liderilor Crimeii sa organizeze un referendum si sa-si declare independenta fata de Ucraina. “De azi, peninsula este parte a Federatiei Ruse”, a afirmat Parlamentul Crimeii, cu mai bine de o saptamana inaintea votului popular.

Parlamentul Crimeii: De azi, peninsula este parte a Federatiei Ruse

Ce a facut Hitler in fosta Cehoslovacie

Mai multe voci de pe scena politica internationala au ridicat o problema extrem de interesanta, comparand actiunile lui Vladimir Putin din Crimeea cu cele ale lui Adolf Hitler din Cehoslovacia.

In 1938, Hitler a anexat Germaniei naziste Regiunea Sudeta din Cehoslovacia, sub pretextul ca etnicii germani de acolo, care erau majoritari precum rusii in Crimeea, nu sunt tratati bine si ca vrea sa ii protejeze.

Alipirea regiunii de Germania s-a facut prin Acordul de la Munchen, ce a fost negociat la o conferinta la care reprezentantii Cehoslovaciei nu au fost invitati. Ce a urmat stim cu totii: au anexat intreaga Cehoslovacie, apoi ambitia lui Hitler de a avea o Europa germana.

Este, ce-i drept, o perspectiva indepartata de actualitatea din peninsula Ucrainei, insa istoricii romani, la unison cu importanti lideri internationali, recunosc ca exista o serie de similaritati.

“Este adevarat ca Hitler s-a prevalat de aceasta dorinta, daca o pot numi asa, si de fiecare data a intervenit in virtutea acestei dorinte si in Regiunea Sudeta a Cehoslovaciei, si in zona Danzigului din Polonia, si in zona Lituaniei cu orasul Memel, si, ulterior, evident si in cazul Romaniei, in Bucovina de Nord, cand a fost cedata Rusiei si in Dobrogea de Sud, cedata Bulgariei… etnicii germani au fost ajutati de statul german sa paraseasca acele locuri”, a declarat istoricul Adrian Majuru pentru Ziare.com.

Crimeea se asteapta la ce-i mai rau? Isi face propria armata inainte de referendum

El sustine ca situatia din Crimeea trebuie privita diferit, avand in vedere ca regiunea autonoma are un statut special si ca vorbim de o alta perioada istorica. Mai mult, Majuru este de parere ca Rusia se foloseste de populatia din Crimeea pentru a-si indeplini un interes strategic.

“Eu nu pot compara astfel, pentru ca Rusia se prevaleaza de populatia ruseasca din Crimeea pentru a-si servi un interes strategic, dar nu o preocupa prea mult aceasta perspectiva si oricum Crimeea are un statut special, raportat la portul militar inchiriat de la Ucraina (portul de la Sevastopol unde se afla flota rusa la Marea Neagra – n.red.). Este un acord bilateral incheiat raportat la problema asta, deci eu nu vad lucruri simililare, cum nici perioada istorica nu este similara”, a lamurit el.

Se duce un razboi al resurselor

Intrebat daca acest conflict ar putea duce la izbucnirea unui razboi, dupa cum a sustinut primul presedinte ucrainean Leonid Kravciuk, istoricul a precizat ca nu este vorba despre razboiul clasic, pe care il cunoastem cu totii, ci de unul al resurselor.

“Intotdeauna sunt pasi care tatoneaza ceva, nu stiu daca e in mod direct razboiul clasic pe care noi il cunoastem, de fapt sunt convins ca nu e asa, ci este vorba de un razboi al resurselor, in care, vrand nevrand, si noi suntem implicati, vedeti Rosia Montana si alte lucruri de genul acesta.

Metalele rare au devenit mai interesante decat petrolul, de pilda, si atunci va dati seama ca, in general, presiunea este pe pozitiile care se afla in apropiere de locuri bogate in zacaminte rare, iar Crimeea nu e departe nici de Anatolia, nici de Caucaz, nici de Balcani, este chiar un pivot foarte interesant intre aceste regiuni”, a explicat istoricul.

Razboi la granita Romaniei: Rusia invadeaza Ucraina. Tradare la nivel inalt. Merkel intervine

Referitor la referendumul din Crimeea pentru anexarea republicii la Rusia, Adrian Majuru a precizat ca, intr-adevar, acest aspect seamana foarte mult cu ce s-a intamplat in Regiunea Sudeta la sfarsitul anilor 1930.

“Un referendum sub ocupatie seamana cu ce s-a intamplat in Regiunea Sudeta, acolo tot plebiscit a fost, deci aici este, intr-adevar, o asemanare, dar vedeti ca exista un joc al strategiilor pe termen foarte scurt, care duce la o finalitate pe care n-o putem banui si este foarte posibil ca unele elemente din acest puzzle sa semene, aici intr-adevar seamana, dar au mai fost si alte tari care au facut asta. In cazul Chinei, a fost plebiscit sub ocupatie, in cazul Tibetului si asa mai departe”, a subliniat Majuru.

Si Romania a fost, neoficial, anexata Germaniei naziste

La randul sau, istoricul Ovidiu Pecican a vorbit despre perioada de expansiune a Germaniei naziste, spunand ca si Romania condusa de Ion Antonescu a fost anexata, doar ca nu in mod oficial.

“Hitler a avut politica asta… cu Anschluss-ul, a anexat Austria, dar nu fara consimtamantul austriecilor, de fapt a unei parti a austriecilor, pe urma si-a exprimat foarte clar si explicit tendinta de a face o Europa germana, in sensul ca el voia spatiul vital.

Romania lui Antonescu a fost, de fapt, anexata neoficial, dar in mod efectiv, de catre Germania. De altfel, si razboiul nostru, campania in est s-a facut numai pe unul dintre flancurile Armatei germane, eram un soi de aliat.

Nemtii se pare ca dictau aici ce se intampla, drept urmare au si fost puternic antipatizati si multa lume a sperat ca vin americanii si ii elimina, 23 august nu s-a facut doar de comunisti, cum invatam noi la scoala”, a spus istoricul.

Merkel, nou avertisment pentru Putin: Referendumul din Crimeea e ilegal

Printre cei care au amintit de actiunile lui Adolf Hitler in momentul in care s-au referit la criza din Ucraina se numara si Zbigniew Brzezinski, consilier de securitate al presedintelui Barack Obama.

“Daca Ucraina e zdrobita in timp ce Occidentul e spectator, libertatea si securitatea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice vor fi amenintate”, a avertizat recent expertul in politica externa.

De asemenea, fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a comparat actiunile lui Vladimir Putin din Crimeea cu cele ale lui Adolf Hitler la sfarsitul anilor 1930.

Hillary Clinton: Ce face Putin in Crimeea e la fel cu ce a facut Hitler pentru germanii din Romania

Ea a spus ca incercarea presedintelui rus de a proteja minoritatea rusa din Ucraina aduce aminte de actiunile lui Hitler de a avea grija de etnicii germani aflati in afara statului nazist.

“Daca va suna familiar, este ceea ce Hitler a facut in anii ’30. Toti etnicii germani, germanii ca origine, aflati in locuri precum Cehoslovacia si Romania si alte locuri, Hitler continua sa spuna ca nu sunt tratati bine. ‘Trebuie sa intru sa-mi protejez oamenii’ si asta i-a facut pe toti nervosi”, a afirmat Clinton.

De pe ziare.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s